53 entry daha
  • hayvanların -kendi istek ve iradeleri dışında- kapatıldıkları, zorla tutuldukları, sergilendikleri, hapsedildikleri, zulme uğradıkları mekanlardır. insanlar da bunu gidip seyrederler. ben hiç kendi isteğimle gitmedim bunlara fakat fen eğitimcisi olduğum için toplamda üç kez öğrenci gezilerine yardımcı olarak gittim ve şunu çok net söyleyebilirim ki hiçbir çocuk/öğrenci hayvanat bahçesinden başka bir şekilde öğrenemeyeceği bir şey öğrenmez. belgeseller ve kitaplar yeterlidir. çocukları oraya götürmenin tek amacı olaya eğlence katmaktır. hayvanların hapsedilmesinin nasıl eğlenceli bir tarafı var bilemiyorum tabi.

    bugün gittim daha ankara orman çiftliğine. kaplanlar boylarının iki katı kadar kafeslerde, bir tanesi yatmış can çekişiyor gibiydi hatta. bir maymun tünemiş ileri geri sallanıyor tepkisizce. köpekler küçücük kafeslerde kendi pislikleriyle yaşıyor. kuşlar hapis. bütün kafesler küçücük ve pislik içinde. tüm hayvanlar o kadar acıklı ve mutsuz ki. gezmeyi bünyem kaldırmadı zaten daha fazla.

    "araştırma yapılıyor" gibi bir savunmayı ben kabul edemiyorum. mantıklı değil, insani düşünüyorum belki de bilmiyorum. fakat ben sosyal bilimciyim ve insanlarla çalışıyorum. peşlerinde koşup ben yalvarıyorum data toplamak için. tamamen gönüllülük esasıyla katılıyor ya da katılmıyorlar. ben de onlardan güçlü olsam, onları alıp bir yere kapatsam, adını da "bilimsel araştırma" koysam nasıl kabul edilemezse, hayvanlarla yapılan da kabul edilemez. insanın hayvandan üstün ve değerli olduğu yanılgısı bitmedikçe bu lanet yerler de bitmeyecek ama ne yazık ki. en azından tepki olarak gitmesek belki bir işe yarar.

    sen niye öğrenci götürüyorsun madem diyeceklere peşin açıklama: ben üniversite öğrencilerinin yanında, büyük hocaların düzenlediği gezilerde, hocalara yardımcı olmak maksadıyla sürüklenen bir asistanım yalnızca. kendi isteğimle gitmiyorum kısmında samimiyim.
156 entry daha
hesabın var mı? giriş yap