12 entry daha
  • cekim sirasina gore dikkatle incelendiginde, star trek enterprise tarafindan yaratilmis devamlilik problemleri enterprise'dan 20 yil kadar once yazilmis, cizilmis, cekilmis bir filmi baglamadigindan kabahatli olmayan film. star trek enterprise'i "devamliligi bozuyor bazi noktalarda" seklinde elestiren kesimi hakli cikartabilecek orneklerden sadece biridir bu konu.

    her ne kadar bahsi edilen yakin temaslar kurulmus olsa da, bunlarin hicbiri klingon imparatorlugu yonetimi tarafindan resmi kanallarla yapilmamis; archer'in kafasina odul konulmasiyla sonuclanmistir. klingonlar da bu durumlarda kendi cikarlari olmasa yakinlasmazlardi zaten. kaldi ki isin icine archer'in "mahalleye yeni gelen cocuk" safligi da dahil. adama gelme diyorlar yine "yardim etmemiz lazim :((((" diyerek geliyor. (prime directive olmayinca boyle tabii herkes kafasina gore takilir starfleet'te) federasyon ile klingon imparatorlugu'nun yakinlasmasi derken ise tuzel olarak bir yaklasmadan bahsedilebilir the undiscovered country'de.

    unutmamak gerekir ki klingonlar kulturlerine ve geleneklerine derinden baglidirlar. buradan yola cikarak kulturlerini dis tehlikelere karsi sonuna kadar savunacaklarini da soylebiliriz belki? ota boka agresiflesen bir irkin kulturune, diline ve yasam sekillerine yonelik veri toplamak icin gizli calismalar yapmaya kalkmak, trek evreninde olsam; bana sorsalar "aga birak allasen ya farkederlerse sicarlar agzimiza" diyebilecegim bir risktir. basimiza klingon ordusunu toplamaktansa haklarinda bi sey bilmemek daha iyi.

    not: yanlis hatirlamiyorsam the undiscovered country, nimoy'un seriye geri donmek icin dayattigi "birkac filmi ben yazarim ben yonetirim aga" kosulunun dahil oldugu filmlerden. senaryosunda nimoy'un da adi gecmektedir. trek evreni her ne kadar kendi icerisinde tutarli olsa da nimoy ve diger senaristlerin bir miktar sicip batirdigi kabul edilebilir, ancak kanimca o kadar da muhim bir devamlilik hatasi degildir. mesela ben enterprise'in senaristlerinden biri olsam soyle kivirirdim: "efenim bilmem ne tarihinde federasyon ve klingon imparatorlugu arasinda imzalanan bilmem ne anlasmasiyla starfleet'in nx doneminde klingonlarlar ilgili topladigi butun bilgiler yokedilmistir : )))))))))))))" (cloaking muhabbeti gibi)
8 entry daha
hesabın var mı? giriş yap