61 entry daha
  • okul başarısının değerlendirilmeye alınmadığı dönemde* fen lisesinde okuyan bir öğrencinin abisi olarak, benim de katıldığım önerme.

    yaşlarımız yakın olduğu için, kardeşimle bu konuda (hem o zaman, hem de şimdilerde) epey paylaşımda bulunma şansımız oldu, onun düşüncelerini kendi ağzından paylaşıyorum:

    "farklı okullarda okuyan öğrencilerin ne kadar farklı tecrübeler yaşıyor olabileceğine dair aklımda iki örnek var:

    1) coğrafya derslerimize (öğretmen yokluğundan dolayı) aynı zamanda düz lisede de görev alan bir öğretmen geçici olarak atanmıştı. dönemin başında bizi (diğer düz lise sınıfları ile birlikte) okutmaya başladı ve ilk sınavımızı da bu kişi yaptı. bu sınav, fen lisesi hayatımda gördüğümüz en kolay sınavlardandı ve herkes 90-100 arası notlar aldı. notların açıklandığı gün, öğretmen bir de itirafta bulundu: tek bir sınav kağıdı hazırlayıp, aynı sınavı hem bize hem de düz lisedeki sınıflarına uygulamış. düşününce dönemin başından, sınav zamanına kadar aynı kişi aynı eğitimi vermişti ve orta karar bir sınavı her iki okula da uygulamak öğretmene mantıklı gelmişti. ama sonuçta bizim okulda 90'dan aşağı not yokken, diğer okulda 60'in üzerine çıkabilen 1 veya 2 öğrenci vardı.

    2) analitik geometri derslerimize, o zamana kadar hep düz liselerde öğretmenlik yapmış bir öğretmen geçici olarak atanmıştı. ilk haftanın sonunda, bu hocamız derslere gelmeden önce akşamları iyice hazırlanmak zorunluluğu hissettiğini paylaşmıştı bizimle; yine de dersler bizim için hafif geçiyordu. üçüncü haftanın sonunda, bu öğretmen kendi isteğiyle bizim okuldaki görevini bıraktı.

    burada amacım geçici görevle gelen öğretmenlerimi veya diğer lise türlerinde okuyan arkadaşlarımı küçümsemek veya kötülemek değil.

    hatta öğretmenlerimi saygıyla anıyorum. ayrıca hangi lisede okumuş olursa olsun, hayatta benden daha iyi durumda olan veya herhangi bir alanda kendisini benden daha iyi geliştirmeyi başarmış tüm yaşıtlarımı zoru başardıkları için tebrik ediyorum.

    ama günün sonunda şöyle de bir gerçek var: farklı okul türlerinde okuyan öğrenciler farklı zorluklarda sınavlara maruz kalıyorlar. "okul puanı" adı verilen bir değerlendirme kriteri söz konusu iken, bu gerçeği göz ardı etmek ne kadar adil bir karar diye sorgulamadan edemiyorum."

    edit: imla ve detay.
11 entry daha
hesabın var mı? giriş yap