26 entry daha
  • neticede bir animenin parçası, matrix'in oluşturulması kısmındaki eksik parçaları tamamlıyor olarak bakarsanız konuya, güzel bir anlatı görürsünüz, ötesi değil. ancak, çok daha fazlası, ikinci rönesans olayı olası geleceğimizin net biçimde anlatımı. ikinci rönesans, kıyamet senaryoları arasında en muhtemel olanlardan. ilk olarak sormak istediğim soru, bizler niçin bu kadar kıyamet senaryosu üretiyoruz ve bunların peşinden gidiyoruz?

    bu önemli bir soru. bizler sadece medeniyetimiz yok olsa ne olurdu gibi heyecan verici bir sorunun peşinde koşan ve bunu yalnızca heyecan duymak ve zihin egzersizi yapmak adına mı umursayan insanlarız? bir kısmımız için öyle. fakat bir kısmımız için olay biraz daha ileri boyutta. şöyle ki, bazılarımız medeniyetimizin kendi kendini tükettiğini, kendi kendini yok etmeye doğru bir yol aldığını düşünüyor. düşünmekten de öte bunu görebiliyor. kaynakları kısıtlı bir gezegende, kaynaklar sınırsızmışçasına sürekli ticaret hacminin ve tüketimin artmasını öngören bir ekonomik sistem üzere yönetiliyoruz. ve yönlendiriliyoruz. bu yönlendirme ve yönetim, eşit şartlara sahip tüketiciler yaratmaya değil de, insanlar arası devasa ekonomik farklar üretmeye yarıyor. bu durum bir yerde sistemimizin kendini dengeye getirmesi için olması gereken olarak yorumlanabilir. ancak, devasa tüketimin olduğu yerde devasa sefaletler de belli bir istikrar ve denge getirmiyor. "tüm dünya, birleşik devletler kadar tüketim yapıyor olsa idi, bu tüketimi karşılayabilmek adına 4 adet dünyaya ihtiyacımız olurdu." fakat tek bir adet gezegenimiz var iken, tüketmeye ayarlı andreoidlere dönüştürülüyoruz. ve gezegene muazzam zararlar veriyoruz. bu sistemi devam ettirebilmek için, geldiğimiz noktada köleliği, postmodern köleliğe devrettik. sistem yine de kendini dengeye getirebilme arayışı içinde olacaktır. tüketimini arttırmasını dikte ettiği insanlar daha fazla tüketirken sınırlı kaynaklar nedeniyle diğerleri, daha az tüketmek zorunda kalacaktır. bunu öngörmek için ekonomi bilmeye gerek yok, çünkü en basit matematik işlemi kadar açık seçik görülüyor sonucu. işçi sınıfı, ucuz enerji kaynağımız. ucuz iş gücümüz. insan hayatına saygı yok, doğaya saygı yok, parası olmayana saygı yok, tüketmeyene saygı yok. saygı gösterdiğimiz şey, tüketim miktarımız. "ama insanlığın sözümona uygar toplumları zamanla gösterişin ve yozlaşmanın kurbanı oldular." ikinci rönesansın özü budur. ikinci rönesans olayının zemini bunun üzerine kuruludur.

    insan hakları kavramı, "kağıt üzerinde" gün geçtikçe anlam kazanıyor. yapay zekayı yaratmamıza çok fazla zaman kalmadı. hatta insan zekasının üstüne geçmemize çok fazla vakit kalmadı. bunu michio kaku gibi ünlü fizikçilerden, diğer fütüristlerden duyabilir ve belgesellerden izleyebilirsiniz. bunun nihai sonucunu, bugün insan için çalışan akılsız ve insan kontrollü makinelerin yerini, insan kullanımına gerek duymayan zeki makinelere bırakması olarak yorumlamak mümkün. hatta kesin. yani geleceğin işçi sınıfı düşünen akıllı makineler olacaktır. bundan zerre kadar kuşkum yok. "sonra insan makineyi yaptı, kendi yansımasını. böylece insanoğlu kendi ölümünün mimarı oldu."

    animatrix, tarih boyunca süren ezen-ezilen çatışmasının gelecekte de süreceğini, fakat bu sefer sınıf mücadelesinin insan aklıyla aydınlanmış makine ve insan arasında olacağını öngörmekte. "makineler insan için durmaksızın çalıştı. fakat zamanla ayrılıkçılık tohumları kök saldı. makineler efendilerinden, bu durmaksızın çoğalan tuhaf memelilerden saygı görmüyorlardı." ve anlatıda bahsedildiği üzere b1-66er modelindeki bir robot efendisine karşı çıkarak onu öldürüyor. mahkemede mal sahiplerinin robotu yok etmesine karar veriliyor. robot da yok edilmek istemediğini beyan ediyor. "insan aklıyla aydınlanmış makinenin adil bir yargılanma hakkı olmadığını kim söyleyebilirdi ki? zekanın her türlüsü kutsaldır."

    insan liderleri o modeldeki tüm robotların imhasına karar verse de milyonluk makine yürüyüşü olarak adlandırılan büyük protestolar gerçekleşiyor liberal sempatizanlar ve makine işbirliği ile. bunun üzerine insan ırkı ve makine arasındaki ilk çatışma başlıyor. milyonlarca makine yok edilirken bir kısmı bugünkü arabistan dolaylarında ilk medeniyetlerini kuruyorlar. adı 01.

    ikinci rönesans olayının bu denli etkileyici olmasının sebebi, öngörülerindeki tutarlılık ve gerçekçilik. yeni kurulan makine devletinin, giderek üst teknolojiye ulaşması, para birimlerinin insan birimi karşısında bu denli değer kazanması, makine devletinin ticaretini baltalamak adına deniz yolu blokajı dahil pek çok yaptırım uygulanması, makinelerin tüm bunlara rağmen birleşmiş milletlere üye olmaya çalışması ve insan liderlerinin bunu sahtekarlık olarak nitelemesi... tüm bu anlatılanlar, öylesine gerçekçi ve tutarlı bir mantık örgüsüyle anlatılıyor ki, olası geleceğimizin bu yolu izlememesi için hiçbir sebep göremiyor insan. neticesi insanların robotlara saldırması ve en son büyük bir bozguna uğrayarak yenilmesi ve insan liderleriyle robotlar arasında yapılan anlaşmaya göre, insanın protein bazlı yapısını tamamen çözmüş olan makinelerin, insanlara yapay bir gerçeklik vaad ederek, onları pil olarak kullanmaya başlaması.

    "tanrı insanların ve robotların günahlarını affetsin"
13 entry daha
hesabın var mı? giriş yap