138 entry daha
  • silent hill hd koleksiyonu twinperfect adlı silent hill uzmanı ekip tarafından yerin dibine sokulan ve tam anlamıyla patlayan seri. adamlar şurada ve şurada iki saat boyunca koleksiyon setinin tüm yaratım sürecinin muazzam bir analizini yapıyorlar. bu analizin seriyi en başından beri takip etmeyen birileri tarafından yapılması imkansız. dolayısıyla sadece kör gözlülerin bile görebileceği teknik kusurları değil, hd koleksiyonun serinin orijinaline ve hikayenin gidişine de nasıl olumsuz etki yaptığını, hatta serinin geleceğini nasıl etkilediğini-bkz. yazımın son iki paragrafı- tüm detaylarıyla gözler önüne seriyorlar.

    hd collection'ın yaratım süreci ya da fiyaskosu, 2 saati aşan yapım belgeseli kalitesindeki bu videolardan açıkça anladığımız biçimde şöyle özetlenebilir:

    -serinin origins'den beri yönetim kadrosunda bulunan tomm hulett, ikinci ve üçüncü oyunları içerecek olan hd koleksiyonu duyurarak, yeni seslendirme yapmak zorunda kaldıklarını belirtiyor. eski sesleri teknik olarak yeni oyunlara koymanın mümkün olmadığını! ileri sürerek, bunun hd olarak yenilenmiş oyuna oturmayacağını! iddia ediyor.

    -hayranlardan büyük bir negatif tepki yağıyor.

    -ikinci oyunda james sunderland'i seslendiren guy cihi, konami'nin kendileriyle hiçbir zaman kontrat imzalamadığını ve hd koleksiyonda sesleri ve yüz animasyonlarını yeniden kullanmak için kendilerinden izin alma zahmetine katlanmadıklarını duyuruyor.

    -bu sırada oyunun diğer eski ses sanatçıları oyunların yeniden yapıldığını öğrenip, kontrat yapılmadığı ve haklarının ihlal edildiği konusunda guy cihi'yi doğruluyor.

    -tomm hulett yeni seslerin çok daha iyi olacağını, eski ses sanatçılarının kötü performanslarla zaten seriyi baltaladığını!!!, hatta eski senaryonun ve repliklerin de hataları olduğunu iddia edip düzeltmelere gittiklerini belirtiyor. -ilk dört oyunu yapan ve hayranların saygısını kazanan team silent her şeyi yanlış yapmış yani- (team silent'ın eski ses sanatçılarını neden ve nasıl ince eleyip sık dokuduktan sonra seçtikleri silent hill 2 ve silent hill 3'ün yapım belgesellerinde bulunabilir).

    -yeni versiyonda james'i seslendiren troy baker ve mary ile maria'yı seslendiren mary elizabeth mcglynn de tomm hulett'i haklı çıkarmak adına eski ses sanatçılarını birden bire suçlayıp, haklarını aradıkları için hedef göstererek, özellikle guy cihi'ye yükleniyorlar. onlara göre bütün problemler guy cihi yüzünden oluyormuş!

    -tomm hulett, yeni seslendirmeden bir kesit sunuyor.

    -hayranlardan yeni seslere yönelik müthiş bir negatif feedback alınıyor.

    -yeni james'i seslendiren troy baker ve yönetici tomm hulett, "1-2 dakikalık ses örneğinden nasıl yorum yaparsınız? bu daha tamamlanmamış ses kaydı. oyuna düzgün hali eklenecek" diye hayranlara çıkışıyor-twinperfect'in belgeselinde de gördüğümüz üzere sesler aylar sonra oyuna aynen ekleniyor, yani tomm hulett bir kez daha yalan söylüyor.-

    -seslendirme örnek videosu sessiz sedasız yayından kaldırılıyor. şurada eski ve yeni seslerin bir karşılaştırması mevcut.

    -guy cihi, durumun vahametinden ve tüm özverisiyle sesini ve hareketlerini verdiği oyunun düştüğü durumdan büyük üzüntü duyarak, derdinin hiçbir zaman para olmadığını belirterek, konami'ye tüm haklarını karşılıksız devrettiğini ve eski seslerin oyuna eklenmesini temenni ettiğini duyuruyor.

    -diğer eski ses sanatçıları da başımızın gözümüzün sadakası olsun der gibi guy cihi'nin yanında yer alarak aynı şekilde haklarından feragat ediyorlar.

    -tomm hulett ve konami, beklemediği bu hamle karşısında apar topar eski seslerin de ikinci oyuna ekleneceği müjdesini hayranlara veriyor. bu sırada guy cihi'ye yapılan bütün hakaretler bir anda kesiliyor. tomm hulett'in bahsettiği, eski seslerin yeni oyuna oturmayacağı şeklindeki teknik problem ise mücizevi biçimde ortadan kayboluyor! tomm hulett'in itinayla sildiği yorumları gibi.

    -üçüncü oyunun ses sanatçılarından benzer bir tavır gelmeyince, aynı teknik(!) problemler silent hill 3 için devam ediyor ve üçüncü oyun sadece yeni seslerle koleksiyona ekleniyor. hayranlar buna da tepki gösterince hulett ve mcglynn bir ağızdan "yenisini beğenmeyen eskisini gidip oynasın" şeklinde buyurgan açıklamalar yapıyor.

    -aynı anda konami, oyunun grafiksel olarak ne kadar geliştiğini görebilmemiz için ekran görüntüleri yayınlıyor.

    -hayranlardan yine büyük bir negatif haykırış yükseliyor çünkü gören bir çift gözü olan herkesin idrak edebileceği gibi her şey 10 yıl önceki grafiklerden çok daha kötü görünüyor.

    -tomm hulett bir kez daha bitmemiş yapım üzerinden bizi eleştiriyorsunuz diye sızlanırken, oyun çıkınca anlıyoruz ki bu görseller de aslında hiç dokunulmadan oyuna ekleniyorlar. tomm hulett, yine yalan söylüyor.

    -twinperfect, oyunu satın almamaları konusunda youtube'ta hayranları birlik olmaya çağırırken, tomm hulett, "birkaç kişi bir araya geldi diye bir şey olacak değil" diye bu karşı duruşu ve hayranların gücünü küçümsüyor. dahası, hayranların yorumlarına göre hareket edemeyiz diyor. oysa ki aylar önce oyunun sadece ps3'e geleceği bilinirken youtube videosu altında x360'a da gelmesini istediler diye oyunu x360'a da çıkarmaya karar verdiklerini söyleyen bizzat kendisiyken.

    -oyun bütün bu sansasyonel sürece rağmen çıkıyor ve oyunculardan oyunu hatalar ve buglar yüzünden oynayamadıklarına dair binlerce şikayet geliyor. oyun siteleri oyuna kötü puanlar veriyor. twinperfect, oyunu satın almamaları konusunda hayranlara çağrıda bulunmayı sürdürüyor.

    -tomm hulett oyunun piyasaya çıkışından uzun süre sonra yamanın her iki konsol için de yolda olduğunu duyuruyor. fakat daha sonra konami, yine teknik bir takım sorunlar! sebebiyle yamanın sadece ps3 için çıkarılacağını söyleyen yazılı bir açıklama yaparak x360 sahiplerinden sorun yaşamaya devam edecekleri için özür diliyor ve sahneden çekiliyor.

    -bu sırada piyasaya sürülmeden önce gözlenen tüm grafik ve ses problemlerinin de oyunda mevcut olduğu anlaşılıyor. dahası, konami hiç beklemediği bir yerden bir yumruk daha yiyor: ilk üç oyunun sanat yönetmeni masahiro ito, yeni oyunun halini görünce şaşkınlık, üzüntü ve hayal kırıklığı dolu açıklamalar yapıyor. "çok kötü... çok karanlık, zayıf sis efekti. yollar çok temiz ya da berrak... o kadar berbat ki." https://twitter.com/…dsk4/status/168646658408710144

    -tomm hulett, eski ses sanatçılarını aşağılamasının üzerine tamamen team silent'ın malı olan oyunun senaryosuna yaptığı müdahalelere ek olarak, başyapıt kabul edilen ve kendisinin hiçbir katkısı bulunmayan -tanrıya şükür- eski oyunların oynanış ve atmosferinin bok gibi olduğunu birebir çeviriyle şu cümlelerle ifade ediyor:

    "silent hill 2'yi oynuyorum(bir kez daha) da yaratıklar berbat. ilk 'hassiktir' şeklindeki tepkinizi atlatınca tehdit edici hiçbir yanları yok. piramit kafa da onları desteklemek için yeterince gözükmüyor. hala büyük oranda boss kategorisinde". http://telebunny.net/…time/showthread.php?p=1276258

    bu da sonradan aldığı tepkiler sonucu sildiği bir başka yorumu(ekran görüntüsü alınmış durumda).
    "sh2'nin orijinal seslendirmeleri bok gibi. o yüzden 2011'de oyunu oynayıp millet ne b*uma bu kadar övüyor diye merak edip durun bakalım. seslendirmelerden daha da kötü bir şey var idiyse o da bok gibi kontroller ve beyin özürlü savaş sistemiydi."

    -yönetim kadrosunun başında ve her şeyden sorumlu olmasına rağmen hiçbir sorumluluğun kendisinde olmadığı şeklinde açıklamalar yapan hulett-ki bu da silent hill shattered memories sırasında kendisinin tüm kararlardan sorumlu olduğu şeklinde verdiği röportajla taban tabana zıtlaşıyor-, hayranlardan ciddi tehditler almaya başlayınca onları dava etmekle tehdit edip karşı atağa geçiyor.

    ve sonuç... silent hill hd collection bir felakete dönüşüp twinperfect'in propagandasının da yardımıyla konami'nin satış beklentilerinin çok altında kalıyor. aynı tarihlerde ps vita'ya çıkarılan silent hill book of memories de hayranların olumsuz tepkisine rağmen piyasaya sürülüyor ve tam anlamıyla konami'nin elinde patlıyor-bu arada downpour idare eder derecede satmasına rağmen satış grafiği eski oyunların yanına bile yaklaşamıyor- ve tomm hulett, nihayet konami'den ayrılıp başka bir firmaya transfer olduğunu duyuruyor.

    şu anda silent hill serisinin geleceği, kendini bilmez ellerin getirdiği konum itibarıyla bir hayli karanlık. sürekli farklı firmaların yeni şeyler denediği hiçbir silent hill oyunu, japon takım team silent'ın ürettiği ilk dört oyunun yanına bile yaklaşamadı. konami eğer ki seriyi eski şanlı günlerine döndürmek istiyorsa, daha akıllıca kararlar verip tomm hulett gibi insanları oyundan uzak tutmalı ve eski ekibin yarattığı işlerin üzerine böyle saygısız ve vefasızca işenmemeli. hayranların sesi ise kesinlikle bastırılmamalı. çünkü her ne kadar baş adam hulett olsa da en başta konami bütün bu olumsuz gidişattan sorumlu ve metal gear solid gibi başarıyla yönettikleri serilere rağmen silent hill fiyaskosu sebebiyle hayranların gözünde kolay kolay düzelmeyecek biçimde mimlendiler bile.
151 entry daha
hesabın var mı? giriş yap