141 entry daha
  • neredeyse herkes bu ülkeyi, bu ülkenin insanlarını eleştirir. dünyada pek seveni yoktur. zaten bbc'nin her yıl yaptığı country rating poll de objektif veriler sunmakta bu hususa dair.

    ancak tüm bu "fanatiklik, dincilik" eleştirilerini yapanlar, abd'nin bu ülkede düzenlediği ve mütemadiyen sivillerin ölmesine sebep olan drone saldırılarını konuşmaz. abd pakistan'da 350'nin üzerinde drone saldırısı gerçekleştirdi ve bu saldırılarda yüzlerce sivil öldü, 176 çocuk öldü: drone attacks in pakistan işte saldırılarda ölen bazı çocukların isimleri burada. sözde bu saldırılar "terör" odaklarını yok etmek için ama hedef hep siviller oluyor ne hikmetse.

    ve işte bu durum pakistan halkının günden güne daha fazla radikalleşmesine, terör örgütlerini "kurtarıcı" olarak görmesine, batı'ya karşı intikam duygularıyla dolmasına sebep oluyor. internette islamic rage boy diye, bağıran pakistanlılarla dalga geçmek dünyanın en kolay işi. peki abd'nin öldürdüğü çocuğunu, karını, babanı, ananı toprağa gömmek kolay mı sence? aynı şeyi türkiye için düşünsenize. abd geliyor "terör" bahanesiyle topraklarını bombalıyor ve yüzlerce sivil öldürüyor. işin acı yanı bu drone saldırılarının emrini veren adamın anlı şanlı nobel barış ödülü var, bütün batı dünyası bu adamın yanında. şöyle bir atmosferde radikalleşmekten daha kolay ne olabilir?

    hz.muhammed ile ilgili habîs film hakkında protestoların en şiddetlisi pakistan'da oldu. binlerce insan sokağa döküldü, abd bayrakları yaktılar. (bkz: amerikan bayrağı yakarken dumandan ölen pakistanlı) ne komik değil mi? zaten sözlük ahalisine de çok komik gelmiş. oysa o pakistanlı'yı radikalleşmeye iten süreci kimse görmüyor. bakın dikkatinizi çekerim bu iğrenç filmi protesto etmek için "abd" bayrağı yakıyorlar. oysa filmin yapımcıları fedaral bütçeden para almıyor, hükümetin emri altında değil ve hatta adamlar amerikan bile değil kıpti. ama pakistan'daki gösterilerde abd bayrağı yakılıyor, abd hükümeti'ne nefret var. çünkü abd onun için topraklarını bombalayan, komşusu afganistan'ı yerle bir etmiş bir ülke. tüm kötülüklerin kaynağı o. 8 yaşındaki bir çocuğu öldüren ülke her şeyi yapabilir onun gözünde. işte bunun için en dramatik tepkiler hep pakistan'dan geliyor, en öfkeliler hep orada fotoğraflanıyor.

    bu radikalleşme batıya karşı inanılmaz bir öfke doğurmakla beraber, ülke içinde de radikal islam yorumlarının tabana yayılmasına, mainstream hale gelmesine sebep oluyor. çünkü islam ellerindeki tek değer, topraklarını bombalayan batıya karşı en güçlü silahları ve batı'nın yok etmek istediği bir felsefe. yukarıda anlatmaya çalıştığım "öfke" insanların islam'a daha sıkı sarılmasına sebep oluyor ama islam'ı daha iyi anlamasına sebep olmuyor. islam şeriatı'nın özündeki ılımlı, reformist* ve adil yapı, yerini islam soslu bir diktaya bırakıyor. tecavüze uğrayan bir kadın recm ediliyor. çünkü 4 şahit bulamıyor ve yaptığı "zina" olarak yorumlanıyor. oysa şeriat'taki 4 şahit suçlamayı yönelten kişinin bulması gereken bir şey, şüphelinin değil. ve 4 şahidin nedeni de şüpheliyi "iftiradan" korumak. sistemi nasıl alt üst ettiklerini görüyorsunuz değil mi? işte bunlar hep radikalizm. ve bu radikalizmin müsebbibi afganistan ve pakistan'da terör estiren batı dünyası.

    abd'de özellikle liberteryen çevreler abd'nin drone saldırılarına karşı çok ciddi bir mücadele veriyor. ama islamofobia öyle iğrenç bir şey ki dünyadaki çoğunluk abd'nin estirdiği terör yerine pakistan'daki "radikal islamcılar"ın yaptıklarına eğiliyor. çünkü amaçları islam'ın ne kadar kötü olduğunu göstermek. abd'nin katlettiği sivilleri konuşmanın kime ne faydası olacak ki!!
714 entry daha
hesabın var mı? giriş yap