6 entry daha
  • erich fromm'a ait bir kitabın adıdır. kitabı başlarda okumaya zorlanasanız da ilerleyen kısımlarda 'evet ne doğru' dediğiniz tespitlerle doludur ve sizi sizden alır.
    genel olarak şunu anlatır; insanoğlu freud'un da öne sürdüğü tezlerde olduğu gibi bazı ihtiyaçlarla doğmaktadır. açlık,cinsellik vb. gibi ihtiyaçlar bizi bir toplum oluşturmaya itmektedir. ve ister istemez bazı dürtülerimizin doyurulması için toplum baskısı altında yaşamaya başlayacağız. aslında bu çok olağan bir süreçtir belki de. bunların yanında toplum tarafından dışlanmak en büyük korkumuz haline gelmektedir zamanla. çünkü insan oğlunun bu fiziksel ihtiyaçları yanında sevgi gibi yönlerden ruhani açılardan da doyurulması gerekmektedir. gelişen dünyayla, ortaya çıkan baskıcı akımlarla birlikte yaşamaya korkmaya başlıyoruz.
    düşünsenize hangimiz doğduğumuzdan itibaren çok büyük baskılar altına yaşasaydık 'kesinlikle ben öyle bağnaz bir insan olmazdım' diyebiliriz ki. zaten bu bizim 'taş kafalı' diye tabir ettiğimiz tiplerin çoğu kendi doğrularına sonsuz güvenmiyorlar mı. heee bizde böyle insanlarla dolu bir toplumda yaşadıktan ve böyle bir hükümetle yönetildikten sonra fikirlerimizi, isteklerimizi beyan ederken özgürlük korkusu yaşamaz mıyız. işte öyle bir şey özgürlük korkusu.
4 entry daha
hesabın var mı? giriş yap