8 entry daha
  • nasa'nın apollo programı iyiydi, hoştu. amerikalıların, sovyetlerden daha uzağa işeyebildiği kanıtlanınca; önce hatıra, sonra "ay'a gerçekten gidildi mi" temalı üst düzey geyik malzemesi oldu. mars'ta gezip dolaşan robot da, iphone/samsung galaxy serisi kadar ilgi çekici değil. nasa'yı yeterince öldürdüğüme göre, şimdi hakkını vermeliyim.

    nasa'nın fakir açısından en etkileyici programı voyager'dır. asıl amacı jüpiter ve satürn'ü incelemek olan bu iki kardeş uydu, 1977'de fırlatılmıştı. bugün itibarı ile voyager 1, güneş sistemi'nden çıkmak üzere olan ilk insan yapısıdır. nasa, bir on yıl daha bu uydulardan haber alınabileceğini tahmin ediyor.

    voyager'ı ilginç yapan, gezegenler arası yolculuğun aslında ne kadar uzun olduğunu göstermesi değil sadece. voyager'lar gönderilirken, 'yolda kendilerini bulacak dünya dışı zekalara' hitap edecek; sümerce'den türkçe'ye pek çok dilde selamlama içeren ses kaydı, dönemin abd başkanı ve bm genel sekreterinin 'uzaylı dostlarımıza' mesajları bulunuyor. hayvan sesleri, resimler vs. de bonus. hepsi, the golden record adı verilen plaklar üzerine kayıtlı. (hey sen gençtürkselli, plak nedir bildin mi?)

    elbette bunlar, uzayda hayat olduğuna dair kanıt olamaz. ancak, 1972'de başlayan voyager programı ile ilgili, nasa web sitesi satır araları evhamlandırıcıdır.

    "voyager projesi için toplam 11 bin yıl mesai harcandı.
    bu, keops piramidi'nin yapımı için gereken mesainin üçte biri."

    meraklısı için okuma parçaları:
    did you know? http://voyager.jpl.nasa.gov/…ission/didyouknow.html
    the golden record http://voyager.jpl.nasa.gov/…cecraft/goldenrec.html
4 entry daha
hesabın var mı? giriş yap