158 entry daha
  • dün itibariyle joyetech eroll modelinin elime geçmesiyle birlikte kullanmaya başladığım cihaz. (edit: bu marka veya modeliyle bir bağım yok. internette yazılanlar ve sözlükteki tavsiyeler üzerine aldım.)

    sigara konusunda derdim büyük. yaklaşık 17 yıldır sigara içiyorum ve öyle böyle değil, günde en az 2 paket, çoğu zaman da 3 paketten fazla. bu kadar fazla içince, haliyle çok rahatsız ediyor ve bırakmak için çeşitli yöntemler deniyor insan.

    şimdiye kadar 3 yöntem denedim.

    ilk yöntemim direkt bırakmak oldu. bu yöntemle önce bir 15 gün, sonra da 1 hafta süreyle sigara içmemişliğim var. ama bu günler kabus gibi geçti. sigara bir an bile aklımdan çıkmadı, içmemek işkenceye dönüştü ve işkence çekmektense tekrar başlamaya karar verdim.

    ikinci yöntem allen carr yöntemi oldu. önce kitabını okudum. kitapta yazanlar mantıklı gelse de sigarayı bırakmamı sağlamadı. sonrasında çalıştığım şirket, sigara içen çalışanlarına allen carr merkezinde ücretsiz olarak sigara bırakma seansına katılma imkanı sundu. seve seve gittim ama yine de bir etkisi olmadı.

    üçüncü yöntemim hipnoz oldu. iki defa hipnoz seansına girdim. zerre etkisi olmadı. "gerçekten" bırakmak istemiş olanların bırakabileceği iddia edildi. bırakamayanlar, bırakmak istemiyormuş da bırakmak istiyormuş gibi yapıyormuş. böyle denildi. bırakmak istemesem orada ne işim vardı, kimsenin beni zorladığı yoktu, epey para da vermiştim üstelik. neyse.

    son olarak bel bağladığım e-sigaradan ise umutluyum. daha iki gün öncesine kadar günde ortalama 3 paketini içtiğim marlboro touch*yanımda duruyor, içmiyorum. içmek de istemiyorum. e-sigara, konvansiyonel sigara içme isteğimi şu 2 günde bitirdi. sonrasında ne olur bilmiyorum ama umutluyum. ofiste de monitörün karşısında püfür püfür içtim e-sigaramı. etrafımdakilere de sordum rahatsız ediyorsa dışarıda içeyim diye. kimse rahatsız olmadı. normal sigara yaksam kıyamet kopar.

    sonuç olarak tek bir dal bile sigara içmediğim ilk 1,5 günü yoksunluk çekmeden tamamladım. tek şikayetim öksürük oldu. bununla ilgili mesajlaştığım yazarlar ilk bir kaç gün bunun olabildiğini, sonrasında geçtiğini söylediler. bu başlık ve ilgili diğer başlıklara olumlu tecrübelerini aktarıp beni cesaretlendiren tüm yazarlara teşekkür ederim. zaten olumsuz yazan pek olmamış. zamanla, gelişmeleri bu entry üzerinden editleyeceğim.

    edit: bugün 5. gün. halen sigara içmedim. bu sürede sigarayı ne aradım ne de özledim. keyfim yerinde.

    edit 2: sigara içmediğim 9. güne girdiğimiz bu dakikalarda, e-sigaradan son derece memnunum. sigarayı kesinlikle aratmadı. ciğerlerim rahatladı. sigara içerkenki yorgunluk hissi gitti. dişlerim beyazladı. ilk 3 gün çektiğim öksürük sorunu çoktan sona erdi.

    şu an için tek sorun "bu içtiğin normal sigaradan daha zararlıymış", "bunu içenlerin ciğerleri su topluyormuş" diye konuşan insanlar. mışlı mişli söylentileri herhangi bir kanıt gösterilmediği sürece zerre umursamadığım gibi, bu insanlardan da, e-sigara yüzünden ciğerleri su toplayan, normal sigaraya göre e-sigaradadan daha fazla zarar gören insanların doktor raporlarını getirmelerini istiyorum.

    edit 3: özgürlüğümün peşine düşüp, taksim gezi parkı eylemine direkt taksim'de katıldığım bu günde, e-sigaramın şarjı bitti. yine de sigara içmedim. ciğerlerim rahat, keyfim yerinde. 16. gün oldu sanırım sigara içmediğim. içmeyi de düşünmüyorum.

    edit 4: bugün sigara içmeden geçirdiğim 1 ay doldu. bundan sonra elektronik sigaraya erişimim olduğu sürece sigara içmeyeceğimden eminim. o yüzden bu edit de son edit olsun. olmaz öyle bir şey ama olur da sigaraya geri dönersem editlerim bu entry'yi. limon kimyon zorro'nun bir entry'siyle başladığım elektronik sigara, beni sigara denilen illetten kurtardı. 1 entry okudum hayatım değişti resmen. çevremden ise 25 kişi benden görüp e-sigaraya geçti (evet çevrem geniş). bu entry yardımıyla sözlükten de sigarayı bırakan olduysa ne mutlu bana.

    sigarayı bırakmak isteyen aile babaları derneğinden gelen talep üzerine edit 5: sigara içmeden geçen 9 ayı geride bırakmışım da haberim olmamış. sigarayı bıraktıktan sonra şöyle bir sporu yapabilir duruma geldim:

    (bkz: freeletics/@dies irae)

    sigaraya devam ediyor olsam muhtemelen ciğerler bu kadar ağır bir sporu kaldıramayacaktı.
4009 entry daha
hesabın var mı? giriş yap