6 entry daha
  • cevrelerindeki okullarla is birligi icinde bireylerin psikolojik danısma ve rehberlik hizmetleri ile ozel egitim alanlarında hizmet almalarında dogrudan ve dolaylı olarak hizmet veren kurumlardır.

    verdikleri hizmetlerin bazilari alanlarina gore soyle olabilir:

    a. psikolojik danısma ve rehberlik hizmeti:

    1. kendilerine dogrudan basvuran veya egitim kurumları basta olmak uzere cesitli kurumlardan gonderilen basvuruları kabul eder, dosya acar ve gerekli psikolojik danısma hizmetini verir.

    2. okullarda surdurulen psikolojik danısma ve rehberlik hizmetlerinin planlı ve diger kurumlarla is birligi icinde yurutulmesi icin gereken destegi verir ve sene sonunda faaliyetlerini degerlendirerek geri bildirim verir.

    3. okul yoneticileri ve ogretmenlere psikolojik danısma ve rehberlik hizmetleri alanında ihtiyac duydukları uygulamalar ve yeni gelismelerle ilgili seminer, panel, konferans, hizmet ici egitim vb. etkinlikler duzenler.

    b. ozel egitim:

    yeterli sayıda, cesitli branslarda ozel egitimci, psikolog, psikometrist, cocuk gelisimi ve egitimcisi, sosyal calısmacı ve psikolojik danısmanlarla su hizmetleri verir:

    1. ozel egitim gerektiren bireylerin tespiti amacıyla yapılacak taramalarda yer alır ve bu bireylerin tanılanma surecinde gereken hizmeti verir.

    2. aile, okul, saglık kurulusları, adli ve diger kurumlardan zihin, duygu ve sosyal yonden uyumsuzluk, gelisimdeki gerilik, ogrenme guclugu ve okul basarısızlıgı, cesitli bedensel engeller gibi nedenlerle gonderilen danısanları kabul eder, dosya acar, gerekli hizmeti verir.

    3. ozel egitim kurumları ile kaynastırma programı uygulayan okulların rehberlik ve psikolojik danısma hizmetleri servislerine yonetici ile ogretmenlerine ozel egitimde rehberlik ve psikolojik danısma hizmetleri konusunda gerekli destek hizmeti verir.

    4. ozel egitim gerektiren cocukların gelisimlerini destekleyici nitelikte bireysel veya grupla cesitli ozel egitim uygulamaları yapar.

    5. ozel egitim kurumları ile kaynastırma programı uygulayan okulların rehberlik ve psikolojik danısma servislerince engelli ogrencilere yonelik verilen rehberlik ve psikolojik danısma hizmetlerine iliskin program ve calısmaları inceler, izler, degerlendirir.

    6. bolum calısmalarıyla ilgili konularda ozel egitim kurumları ve kaynastırma programı uygulayan okulların personeline yonelik olarak onların bilgi ve becerilerini artırıcı konferans, panel gibi toplantılar ile cesitli hizmet ici egitim etkinlikleri duzenler. gerektiginde universite ve ilgili kuruluslardan eleman saglar.

    7. ozel egitim gerektiren ogrencilerin kendilerine, ailelerine ve egitim kurumlarına yonelik bilgilendirme yapar ve yayınlar hazırlayarak ilgililere ulastırır.

    milli egitim bakanlıgı rehberlik ve psikolojik danısma hizmetleri yonetmeligi
14 entry daha
hesabın var mı? giriş yap