33 entry daha
  • hııımmm, genelde ekşi yazarları filmi pek sevmemişler. filmi sevenlerin sayısı az. en çok tartışılan yönü ise amerikan propagandası yapması. propaganda yapıyor mu, yapmıyor mu, cesur mu, değil mi? genelde bunlar tartışılmış. hollywood'tan amerikan politikasını yerden yere vuran filmler çıkar mı? tabi ki çıkar, çıkıyor, çıktı. cesur davranıp amerikan politikasını eleştiren pek çok film çekildi. michael moore'un belgeselleri, robert de niro-dustin hoffman'lı wag the dog aklıma ilk gelen yapımlar. ama tabi ki genelde bolca propaganda yapılıyor filmlerde. dolayısıyla aaron sorkin'in kaleme aldığı charlie wilson's war daha cesur olabilirdi. içindeki mizahla, başrolünden tek repliği olan yardımcı oyuncularına kadar yıldızlarla dolu castıyla kendisini sıkmadan izlettirdi. ama ne yazık ki iyi bir film değil. vasatı aşamıyor.

    şahsen artık yemiyoruz. günah çıkarır gibi filmlere bir kaç abd eleştirisi koyulunca "abd filmde yerden yere vuruldu" diye düşünmek saflık olur. ne demişler? şeytan 1 doğru söyleyip 99 yalana inandırır. hollywood da bir kaç eleştiri koyup propaganda yapmadığına inandırıyor. ama bal gibi propaganda yapılıyor. evet, ruslar da iğrenç, onların tarihi de hiç temiz değil, onlar da katliam yaptılar. peki abd? savaşmadığı, kan dökmediği sene var mı? sadece bir yerde de savaşmıyor. afrika, türkiye, ortadoğu, asya... her yerde kan döküyor herifler. filmde abd'ye eleştiri getiriliyor. "sadece zaferi önemsedik. girdiğimiz her yerin içine ettik, orayı onarmadan oradan çıktık" diyor sorkin. gerçekten haklı sorkin. kadınlara tecavüz edildikten, erkeklere işkenceler yapıldıktan, taş üstünde taş bırakılmadıktan sonra abd buraya kendi doktorlarını, hemşirelerini, inşaat şirketlerini yollamalı, ülkeyi eski haline getirmeliydi, değil mi sorkin? öyle yapınca her şey düzeliyor zaten! bir de "ah keşke 14 yaşındaki o gençleri eğitseydik" diyor wilson filmde. keşke. amerika'nın ne denli büyük, adaletli, tek amacı iyinin hakkını gözetmek olan bir ülke olduğunu 14 yaşındaki o afganlılara öğretseydiniz keşke! bir de 11 eylül'ün üstünden yıllar geçmesine rağmen hala "abd buradakileri eğitmeseydi el kaide, abd'yi vuramazdı" diyorlar. şüphesiz el kaide, abd'nin yüzde yüz elinde değil, abd kullanabildiği bu örgütten kullanabiliyor olsa da çekiniyor. ama artık herkes biliyor ki el kaide'nin tek başına yaptığı bir saldırı değildi 11 eylül. biraz araştırın yahu. neyse, gerek yok bu konuya girmeye.

    film tabi ki propaganda içeriyor. ruslar şerefsiz, katil, tecavüzcü (nichols-sorkin ikilisi ruslardan bayağı bayağı nefret ediyorlar anlaşılan, zira filmdeki bütün ruslar şerefsiz); lakin abd'liler saf, belki azıcık kötü niyetli, bunun da nedeni ülkelerini sevmeleri... peh, film bunu diyor açık açık. ruslara giydirmek kolay, sıkıysa kendi ülkene giydir. sonuçta propaganda da var, eleştiriler de. propaganda ve rus önyargısı olmasa daha iyi olurdu.

    oyunculara gelirsek. tom hanks her zamanki tom hanks. philip seymour hoffman her zamanki gibi müthiş. amy adams her zamanki gibi tatlı. emily blunt epey seksi. blunt'ın tek sahnesi var bu arada. adams çok basit bir rolde harcanmış. julia roberts az görünüyor. haliyle meydan hoffman'a kalmış, o da döktürmüş. hanks ise role uygun değil. sevilesi tarafları olmayan charlie'yi sevdiriyor herif. başkası oynamalıydı rolünü.

    filmin dikkat çekici yönleri: başkanın afganlılarla birlikte "allah ekber" diye bağırması... paranın dini imanı yok hakikaten. para ve güç için her şey yapılır. buna değinilmesi iyi oldu. neyse bu da çok dağınık bir yorum oldu.
18 entry daha
hesabın var mı? giriş yap