7 entry daha
  • yanlış izah edilmiş bir önermedir. ahlakın yargılayıcısı kanunlar değildir. ahlak yasaları yazılı olmayan öznesel yapılardır ve bunun tartışması devletin ya da yargının işi değildir.

    devletin, yasama ve yargının ilgilendiği konu, ahlaktan tamamen bağımsız olan kanunlardır. kanunların ahlak değerleriyle bazı ortak noktalarının olması ikisinin birbirinden bağımsız olduğu gerçeğini değiştirmez.

    demek istediğim, çocuk tecavüzcüsü ahlaksız olduğu için cezalandırılmaz. kanunlara aykırı hareket ettiği için cezalandırılır. hırsızlık yapan insan yasaları çiğnediği için cezalandırılır.

    ahlak toplumdan topluma değişen değer yargılarıdır. öyle ki yeri gelir, kişiden kişiye bile değişebilir. bu nedenle ahlaki kurallara göre yargılama ve cezalandırma yapmak modern hukuk kurallarının kapsamında değildir.

    ahlak kuralları herkes içindir, çünkü herkesin ahlak anlayışı kendine özgüdür. bu yüzden sınıf ayrımına göre ahlak değerlendirmesi yapmak mantıksızdır. tartışılması gereken sınıf ayrımına dayalı devlet hipokrasisidir. kanunların herkese eşit uygulandığı ütopik devlette bu tartışma da yapılmayacaktır.
14 entry daha
hesabın var mı? giriş yap