30 entry daha
  • kapadokya ve efes karışımı olarak nitelendirebileceğim antik şehir. petra, coğrafi olarak kapadokya, mimari olarak efes ( iş bu yorum mimariden anlamayan, sadece hissettiğini belirten yazar tarafından yapılmıştır) kombinasyonudur.
    kapadokya için hakim renk beyaz iken, buradaki hakim renk kırmızıdır.( gün kırmızı)
    gelelim gezi notlarına
    1- hertarafınız kum olacak, hazırlıklı olun
    2- yanınıza su ve yiyecek aperatif bir şeyler alın, ben güvenip de suyu bile içilecek bir mekan göremedim
    3- manastıra ( eğer çıkacaksanız) eşekle çıkın. evet biraz tırsıyor insan, bir tarafta merdiven, bir tarafta uçurup ve o zaten yolu biliyor diye serbest bırakılan bir eşek söz konusu ise. merdiven çıkmak da oldukça yorucu
    4-giriş için 50 jd vermemenin bir yolunu bulun. ( ürdünlü biri girmeye çalısmak olabilir, bu simdi aklıma geldi, test edip onaylanmamistır, denenmemistir, bilginize
    5-ilk başka ulen bu ne sidik kokusu, millet ortaya sıçıyor diyebilirsiniz. o konular eşşek, at, deve türü hayvanlardan muhtemelen. biraz da arap katkısı yok değildir tabi ama bir süre sonra kokuya alışıyorsunuz
    6- dört nala giden atlara, develere hatta eşekklere dikkat edin, yukarı hayran hayran bakarken ... yoluna gitmeyin
    7-siq den başlayıp, hazine, tiyatro, ve manastır güzergahı için yaklaşık 11 kilometrelik bir yürüyüş sizi bekliyor. ben bunun bır kısmını eşekle yaptığım için 10 km olarak tamamladım.
    8- bedevi çocuklardan ve adamlardan tırsmayın. sıklıkla güvenlik devriyesi var. zaten bir şey satmaya çalışanlar da bizdekiler gibi yapışkan değiller.
    9- sabah ammandan 6:30 da biniş, 10:30 da petraya varış, akşam da 16:00 da petradan biniş, 19:30 da amman'a iniş ( 15 er dakikalık sarkmalar dahildir) şeklinde bir seyahat olacak. jett firmasının aracının konforlu olmadığını düşünürseniz, biraz zorlu bir yolculuk sizi bekliyor olacak.
    10 jett firması için bayan yanı gibi bir uygulama yok. bilginize. ilave not, benim yanıma bayan oturdu ama maşşalah götü bana dayayıp uyudu. götten uzak durma çabam bütün yolculuk boyunca devam etti. yani bunu sallamayanlar için sorun yok ama sallayan bayanlar ( erkekler) dikkat.
    11- dönüşte biletimi para ile almayı teklif ettiler ( yanlış anlamadı isem). gitmeden bir araştırın, belki 50 jd den azcık kurtarabilirsiniz
    12- genel olarak, petra, bebek arabası ile gelmek isteyenler içn uygun bir parkur değil. bazı yerler evet, nispeten tekerlğin dönebileceği yer olabilir ancak, genel olarak büyük kaya blokları ve kumdan olusan zemin söz konusu. at arabasını tercih edebilirsiniz. merdiven olaylarını hiç söylemiyorum
    13-söylemeye gerek yok gerçi ama, rehber alan gruplara yancılık yapın, krem, gözlük, bol ve rahat elbise, spor ayakkabı alın.
    14- pasaportunuz da yanınızda bulundurun
    15- namaz kılmak isteyen, dindar kardeslerimizi de unutmayalım. gördüğüm kadarı ile, namaz kılmak isteyenler, dükkanlardaki adamlara ( giristeki) sorunca, üzerinde namaz kılınan örtüyü kendileri verip, kendi dükkanlarında namaz kıldırıyorlar.
    17- giriste hemen soldaki bölmede, haritanın oldugu kitapcığı alın. ( beles evet, pardon icinde). amatörce gezen, tas iste, bakıyoz, bir sey anlamıyoz ama aksiyon olsun diyen benim gibiler için gayet yeterli gelecektir.
195 entry daha
hesabın var mı? giriş yap