• 1871-1942 yılları arasında yaşamış avusturyalı besteci. babası, doğumundan bir sene evvel yahudi olmuştu. annesi zaten bir tarafıyla seferad diğer tarafıyla müslüman bir evlilikten gelmekteydi. viyana konservatuar'ını bitirdikten sonra karltheater'de kendisine iş buldu. johannes brahms ve gustav mahler'den etkilenmişti. karltheater'den sonra değişik operalarda görev yaptı ve müzik eğitmenliğine başladı. önemli öğrencileri arasında alma mahler werfel, arnold schoenberg, erich wolfgang korngold ve hanns eisler gösterilebilir.
    öğrencileri ile ilişkilerini ayrıca irdelemeye çalışalım. alma ile yaşadığı umutsuz bir aşka dönüşmüş ve genç kız yüzünden çıldırma noktasına gelmişti. alma'nın kendini alexander yerine, alexander'ın taptığı mahler'e vermesi dikkat çekicidir. kızı tanrı kapmıştır, peygamber bile olduğu şüpheli olan değil. arnold'un hayatında önemli bir yeri olduğu şüphesizdir. ikili arasında uzun tartışmalar, anlaşmazlıklar anlatılagelir. çırak devrim yapmıştır, usta ise bundan nasibini almamıştır. ayrıca schönberg'in zemlinsky'nin kız kardeşi ile evlendiğini de eklemeyi unutmayayım. korngold'un hayatında da pek bir önemli olmuştur.
    eserleri arasında kesinlikle schönberg'inkilerle birlikte dinlenmesi gereken yaylı çalgılar dörtlüleri, lirik senfonisi, hans christian andersen'den esinlendiği die seejungfrau senfonik şiiri örnek olarak gösterilebilir.
    bir dolu opera bestelemiştir bunlar arasında sarema, kleider machen leute, es war einmal, der traumgörge ve der kreidekreis sayılabilir.
    alma'nın aşkıyla dinleyince pek bir tatlanıyor zemlinsky, karar yine de sizin...
3 entry daha
hesabın var mı? giriş yap