• macintosh... apple hakkında kim ne derse desin, konu mac ailesine geldiğinde hemen hemen herkes ağız birliği etmişcesine iltifatlar sıralamaya başlar.

    apple dünya üzerinde üretilen en güzel bilgisayarları üretmiştir... apple ii dünyanın o günlerde görmediği bir şeydi... 1984'e atıfla bize niçin 1984'ün 1984 gibi olmadığının sebebini macintosh'a bağlamıştı apple... steve jobs dönene kadar çöp şeyler üretse de imac ile apple ii'den sonra yine apple kişisel bilgisayarın nasıl olması gerektiğini göstermişti piyasaya.

    ibook ve powerbook'lar segmentinde her zaman liderdi, öncüydü... steve jobs 12.4"'lik ibook'u tanıtırken muadil sony ürününün en ince noktası bizim ibook'umuzun en kalın noktasından daha kalın diyebilecekti.

    intel geçişinden sonra ise ibook ve powerbook'lar yerini macbook'a bırakmıştı... yekpare tasarımı ile benzersiz fan yerleşimi ile macbook'lar yine sektörde eşsizdi... ha keza macbook air, taşınabilir bilgisayar sektöründe yeni bir çağ açmış, retina ekranlı macbook'lar ise gözlere bayram ettirmişti!

    bugün yine apple, üreteceği yeni macbook air ile insanların gündeminde... fansız taşınabilir bilgisayarlar müjdelendi... yine bir çağ başlayacak!

    apple böylesi öncü ve güzel ürünler üretirken ne yazık ki fiyatları da haddinden fazlaca güzel(!) oluyor... haliyle benim gibi fakirler ancak ve ancak ikinci el ilan sitelerindeki ürünleri alabiliyor.

    peki apple'ın taşınabilir bilgisayarlarını alırken nelere dikkat etmeliyiz? bu sualin bir kısım cevabına sahip olduğumu düşünüyorum...

    ancak evvela bir kaç bilgi paylaşmak gerekiyor;

    • apple, 2000'li yıllarda ibm ve motorola işbirliği neticesinde ürettikleri powerpc işlemcilerden, bizim pc'lerden tanıdık olduğumuz ve kullandığımız intel mikroişlemcilere geçti. bu dönüşüm 2005 yılında duyuruldu, 2006'da başladı, bu tarihten sonra powerpc tabanlı apple taşınabilir bilgisayar yani ibook yahut powerbook üretilmedi! -haliyle bu rehber 2006 sonrası macbook ailesi üzerine bir şeyler içeriyor.

    • 2006 yılında, apple'ın düşük bütçeli tüketicilere, eğitim için alış-veriş yapanlara yönelik üretip sattığı ibook yerine macbook; profesyonel tüketiciye, işlemci gücüne ihtiyacı olanlara sattığı powerbook yerine ise macbook pro modellerini duyurdu... 2008 yılına kadar iki kalemden taşınabilir bilgisayar üreten apple o sene macbook air isimli taşınabilirliği ön planda olan yeni taşınabilir bilgisayarını duyurdu ve 2010 yılına kadar apple; macbook air, macbook ve macbook pro olarak taşınabilir bilgisayarlarını sattı... 2010 yılında ise macbook serisini bitirdiğini duyurdu.

    • burada 2008 yılının önemini defaatle çizmek gerekir... 2008 yılında -burası oldukça mühim!- apple, macbook air'ı duyurmakla kalmayıp macbook serisinin de tıpkı macbook air gibi alüminyum kasaya sahip olacağını duyurmuştu. yine benzer şekilde powerbook-macbook değişiminde sadece çipset değişmiş, kasa aynı kalmışken 2008 yılı sonundan itibaren macbook pro'ların da macbook'lar ile aynı kasayı paylaşacağı duyuruldu. kısaca macbook ve macbook pro ilk kez aynı kasa içerisinde satıldı... bu durum, 2009 yılında değişecek alüminyum macbook'lar tekrar polikarbonat kasalarda satılacaktı.

    • ayrıca 2008 yılında apple trackpad'ı de değişim geçirmiş, trackpad'in altında bulunan tuş, trackpad'in tamamını tuş yapacak şekilde, trackpad'in içine gömülmüştü... bu değişim ailenin macbook ve macbook pro'ya üyelerine uygulandı... macbok air ise ancak bir sonraki sene olan 2009 versiyonunda bu tür trackpad'e kavuştu.

    *özet geçersek; 2006 yılında powerpc-intel dönüşümü gerçekleşti... 2008 yılında ise güncel macbook ailesinde kullanılan kasa tasarımı ilk kez görüldü.

    bu bilgilerden sonra hangi macbook sorusunun nihayet cevabına gelebiliriz...

    1. evvela güncel ama ikinci el bir macbook almak istiyorsak bugüne hitap eden tüm modeller 2008 yılından sonra üretilmiş olmalı! 2007, 2006 yıllarından kalma macbook'lar asla ve kat'a günün ihtiyaçlarına karşılık vermeyeceklerdir zira apple'ın güncel işletim sistemi mavericks bile geri uyumluluğunu 2008 yılına kadar götürür, bundan önceki macbook'lara mavericks yüklenemez... ikici el ilan sitelerinde bu tarihlere ait aletleri 1.000 liralara yakın satmaya çalışanlar var sakın ha kanmayınız! nasıl ayırt ederim gibi bir soru gelirse aklınıza ilk bakmanız gereken yer trackpad'dir; şu şekilde düğmeli değil, bu şekilde yek yapıda olmalı... düğmeli olanları eleyin, hepsi çöp.

    2. bilgiler kısmında bahsettiğim üzere 2008 yılında macbook'lar da alüminyum gövde ile üretildiler...
    bazı çakal satıcılar, bu benzerlik yüzünden late 2008 macbook'lara, macbook pro diyebiliyorlar... kanmayın! 2008 macbook'lara genelde aliminum macbook diyorlar kimi zaman pre-unibody dendiğini de gördüm. 2008 macbook aslında o senenin 13" macbook pro'su gibi bir şey. malum olduğu üzere 2008 yılında 13" macbook pro yoktu bu nedenle macbook'u macbook pro'nun 13"'lik modeli gibi düşünüp sattı zannederim apple ve fakat bu durum uzun sürmedi!

    3. siyah macbook daha değerli değildir... 2008 yılından önce polikarbonat gövdeli macbook'lar beyaz ve siyah olmak üzere iki farklı renkte satılmıştı. siyahın, beyazdan bir farkı yoktur... geçmiş modeldir, her zaman hedefiniz 2008 ve sonrası olsun! siyah diye gereksiz yere fazla fiyat biçenlere gülüp geçin.

    4. macbook air, özellikle ilk versiyonu oldukça yetersiz bir bilgisayar olup, herhangi bir bileşeninin yükseltilmesi mümkün olmadığı için uzak durulması gereken bir üründür. ilk macbook'lara güncel os x bile yüklenememektedir! 500 liradan fazla para yedirmeyiniz... diğer macbook air'lar ise genellikle 2gb ram'a sahip oldukları için yine performans konusunda sıkıntılar yaratabilecek cihazlardır unutmayınız.

    5. her ne kadar güncel sayılabilecek olan aletler 2008 sonrası üretilmiş olsa da 2010 yılına kadar bu bilgisayarların görüntü çıkış kapısı mini displayport 2010 yılına kadar sesi de taşıma kapasitesine sahip değildi.... bir başka deyişle 2010 yılından önceki bilgisayarları mesela televizyonunuza ya da hoparlörü olan bir monitöre bağladığınız da ekstra olarak sesi iletmek için de bir adet kabloya ihtiyacınız var.

    6. macbok late 2009 ile macbook pro mid 2009 tamamen aynı cihazlardır; fark gövdede kullanılan materyalden doğar! aynı şekilde macbook mid 2010 ile macbook pro mid 2010 aynı cihazlardır... fark yine gövdede kullanılan materyalde; biri polikarbonat diğeri alüminyum. kısaca bu cihazlar kağıt üzerinde aynı performansa sahiptir ve birine 1.000 lira fiyat biçilmişken diğerine olsa olsa en fazla 1.150 lira fiyat biçilebilir... pro takısına aldanıp kanmayın!

    2014 yılındayız buna rağmen 2008 yılındaki macbook'lardan bahsediyoruz hala... macbook'lar genel olarak diğer bilgisayarların ömründen çok daha uzun süre yaşayabiliyorlar ancak yine de bir rakam belirtmek gerekirse bu en fazla 5 sene olur. bu da almanız gereken macbook'un en geç 2009-2010 yıllarına ait olmasının mantıklı olacağı anlamına geliyor.

    hasılı kelam; mümkünse tercihiniz macbook ya da pro mid 2010 ve sonraki modeller olsun. bu aletlere de maksimum 1.000-1.100 lira veriniz!

    her ne kadar rehber namlı olsa da bu entry ancak macbook'lara dair bir bilgi içeren tavsiye yazısı olabildi... o nedenle size bir kaç kaynak vereceğim ki bu karanlıklarda yol bulun.
    evvela wikipedia; macbook ve macbook pro bu sayfalarda güzel tablolar var... model model tüm özellikler yazıyor kesinlikle danışın.
    ikinci olarak daha bir rehber olan ve dahası macbook aldıktan sonra da çok işe yarar bir site; sihirli elma

    bunun haricinde son söyleyebileceğim şey şu lütfen değerinden fazla bu cihazlara para akıtmayın! kullanım deneyiminde logo bir anlam ifade etmiyor unutmayın..

    bir yol gösterici isterseniz eğer;

    macbook late 2008/9: 650-800 | macbook pro 13" mid 2009 750-850
    macbook mid 2010: 850-950 | macbook pro 13" mid 2010: 950-1.050

    bu fiyatlar gayet yeterli... 15"'lik macbook pro'lar için ekstra 300-400 lira ekleyebilirsiniz fiyatlara...
    çakallara kurban olmayın!
4 entry daha
hesabın var mı? giriş yap