13 entry daha
  • "açıkgözler için hiç bir şey yazmayacağım. dünyalarını kaybetmişler için, kendim için yazacağım-erken bunamışlara-hayalperestlere- çok acıklılara- bu dünyadan gitmek için hazırlık yapanlara yazacağım.yalnız aklını kaybetmişlerle bu dünyayı paylaşacağım. aşktan aklını oynatanlara-şizofrenlere-aşırı romantiklere- ve aşırı sadistlere"

    bu satırların yazarı da olan, 1965 yılında yayımladığı "yanık saraylar" adlı öykü kitabı ve özellikle o kitapta yer alan "ah ya rab yehova" öyküsüyle türk öykücülüğünün seyrini değiştirmiş; aykırı, ayrıksı, az yazmış ama türk edebiyatının en önemlilerinden sayılmış kadın yazar. iki kez evlenip boşanmış olup, ilk eşinden karaca borar, ikinci eşi ressam ömer uluç'tan elfe uluç isimli iki çocuğu vardır. 1983 yılında kalp hastalığı nedeniyle kaybettiğimiz burak, özellikle son yıllarda yky'nın tüm eserlerini basmaya başlamasıyla birlikte yeniden gündeme gelmiştir. ece ayhan ve cihat burak kendisini, sait faik'le birlikte gerçeküstü öykücülüğün türkiye'deki nadir ve en yetkin yazarlarından biri olarak saymıştır. (özellikle ford mach 1 marka arabayla yaşadığı aşk-nefret ve yokoluş hikayesini anlattığı (bkz: ford mach 1) romanında bu yönü daha da belirgindir). hatta ece ayhan edebiyatçılardan oluşturduğu kızlar sınıfına sevim burak'ı sınıf başkanı yapmış ve kendisini 13 okul numarasıyla payelendirmiştir. burak edebiyat dünyasının dedikodularından da bol bol nasibini almıştır. örneğin yazarın eserlerini yazarken evinin her yerine özellikle perdelere sayfalar halinde iğnelediği ve en sonunda bunların kurgusunu yaptığı, hikayelerinin görselliği de onun için çok önemli olduğu ve bu yüzden editörlerle sıkı mücadelelere giriştiği söylenir.
    eserleri:
    yanık saraylar (öykü)
    afrika dansı(öykü)
    sahibinin sesi (oyun)
    everest my lord(oyun)
    işte baş işte gövde işte kanatlar(oyun)
    palyaço ruşen(öykü)
    ford mach 1 (roman-ölümünden sonra yayımlandı)
    mach 1'dan mektuplar(ölümünde sonra yayımlandı)

    oyunları bir çok kez sahnelenmiştir. (hatta bu yıl ki tiyatro festivalinde ford mach i ve palyaço ruşen'den yola çıkılarak yapılmış bir oyun vardır: ford mach i, palyaço ruşen ve kadın).ayrıca bu ilginç ve yetkin yazarın dünyasıyla tanışmak isteyenler için 27 mayıs 2004'ten itibaren yky kültür'de bir sevim burak sergisi açılacağı da duyurulur.

    sözün özü türk edebiyatının kanadını kendi koparmış, en kötü perisi ve en sağlam kadın yazarıdır.
66 entry daha
hesabın var mı? giriş yap