50 entry daha
  • 2.dünya savaşının efsanevi avcı uçağı... dünya savaşı öncesi türkiye sanırım 50 adet mk1 spitfire modelinden sipariş verir. bu uçakların teslimi çok gecikecektir. ancak savaş sırasında 300 kadar türk pilot ingiltere ve kuzey afrika'da raf royal air forces eğitim squadronlarında uçuş eğitimi alırlar. bu pilotlardan bazıları evlerine döndüklerinde savaşa dair anılar anlatırlar. eğitim süresi 2 senedir. fakat bazıları dört sene boyunca, tahmin edilenin de ötesine ingiltere'de kalmıştır. bu kişilerden biri de benim ailemden olduğundan bu hikayenin gerçekliğini merak ettim araştırmaya başladım. gerçekten battle of britain'de savaşmışlar mıydı? aslında o dönemdeki günlükleri mevcut ama ailevi bir nedenden dolayı onlara ulaşamıyoruz. napalım. bize de araştırmak düştü. battle of britain'de hiçbir spitfire türk bir pilot tarafından uçuruldu mu? bu amaçla araştırmaya başladım.

    ilk karşıma çıkan oldukça ilginç bir anıydı. http://www.bbc.co.uk/…war/stories/99/a4008999.shtml
    raf için savaşan türk pilotlarından bahseden bir kişinin birebir kendi ağzından bbc'ye aktardığı bir anı. fakat bu kişinin raf için uçan pilotların eğitim için mi yoksa savaşmak için mi orada olduklarını ayıt edemeyeceği oldukça açık belli oluyor.

    ikinci konu türk hava kuvvetlerinde komutan olan cevat tuna'nın anılarında açık ve net olarak türklerin hava saldırılarına katılmadıklarını savaş sonrası dönemde açık ve seçik dile getirmesiydi. ayrıca alman casusu oldukları sanılması nedeniyle üslere de pek sokulmadıklarını belirtiyordu. gene de 1'i eğitim sırasında bir alman uçağı tarafından olduğu kesin olmak üzere toplam 12 türk pilotu bugün ingiltere'de kendilerine özel bir mezarlıkta yatmaktaydılar.
    http://kokpit.aero/…irede-sehit-olan-turk-pilotlari

    son olarak pilotlar'dan alpkaya'nın isviçre'de yaşayan kızının günlüklerinde bulduğu notlar. bu notlarda "bugün berlin'e uçmaya hazır olduğumu söylediler", " sabaha karşı bombardıman'dan döndüm, çok yorgunum" gibi ifadeler yer alıyor. açıkça şunu belirtelim spitfire'lar bomba taşımıyor, çok özel hedefler için tekil bombalar taşıyabilir ama bu çok çok özel bir durum. alpkaya'nın kızı raf pilot eğitim okulları ile iletişime geçtiğinde kendisine o dönemde uçabilen bütün pilotların kendi istekleri dahilinde bombardımanlara en azından bir iki defa katılmış olabilecekleri bildirilmiş. bu arada kendisine babası ile ilgili bir fotoğraf yollamışlar. buna benzer bir fotoğraf da benim elimde mevcut ve anlatılan sözlü anılar da ciddi bir şekilde savaşa katılmış olduklarını doğruluyor. bu son durumda türk pilotların büyük ihtimalle spitfire ile avcı olarak değil ama blenheim'larla bombacı olarak almanya üzerinde uçmuş oldukları artık neredeyse kesin. http://www.hurriyet.com.tr/gundem/12747857.asp

    türkiye herzaman alman casusu olmaları konusundaki iddaları çürütürken bir yandan da savaşa hiçbir zaman katılmadıklarını idda etmişti. konunun tamamen kapanması için mantıklı bir yaklaşım. supermarine'ler daha sonra türk hava kuvvetlerine katıldılar. ingiletere'den dönen pilotlar uzun süre bu uçaklarla uçtular.
29 entry daha
hesabın var mı? giriş yap