101 entry daha
  • filmi pek beğendiğimi spoilersız bir şekilde belirttim. şimdi de spoilerlar gelsin:

    --- spoiler ---

    ''filmde türkler kötü gösterilmiş ama, ama...'' filmde türklerin filan kötü gösterildiği yok. hatta dikkat edersen akın, büyük ihtimalle bu dertten her milletten iyi ve kötü insanlar serpiştirmiş. aynen olması gerektiği gibi... iyiliğin ırkı, dini yoktur, her insanın içinde verilen gücü hazmedemeyip bunu kötüye kullanma, diğer yandan da en boktan durumlarda bile yaşatabileceğimiz bir iyilik vardır.

    tarkan filmi izlemiyoruz; türkler olması gerektiği gibi işte, iyisi de var kötüsü de... hatta bence alınması gereken bir millet varsa amerikalılar... en hayvanlar onlardan çıktı.

    ayağı hafiften topallıyor diye 18lik güzel kızı kendine layık bir eş olarak görmeyip kızların dağılmasına sebebiyet veren yaşlı hıyar da bir ermeni'ydi. o moruğun kendine layık görmediği topal kız için yıllarca her şeyle mücadele edip onu bulmaya çalışan baba da bir ermeni.

    nazaret, islam'ı seçip kölelikten kurtulabilecekken bunu reddedip ölümü göze alacak kadar bağlı bir hristiyanken, neden tanrı inancını kaybetti? çünkü yaşaması için onun kafasını kesmek zorunda olan mehmet onu kurtardığında anlamıştı ki suçlu ne mehmet idi ne de vahan, suçlu insanları bu duruma düşüren sistem, belki de onun anlayışına göre 'kader'di ve ona isyan etti.

    mehmet onu dilsiz bırakmıştı ve af dilediğinde aldığı af da çok samimiydi. nazaret aynı şekilde ''seni bu hale kim getirdi?'' diye sorulduğunda ''türkler'' dememiştir, gökyüzüne bakmıştır. intikam vakti gelip türkler taşlandıkları zamanda da bunu yapamaz, o anne için oğlunun, kendisi için kızının ifade ettiği anlamı taşıdığını fark eder.

    bir de yıllar sonra tekrar arkadaşı onu kiliseye çağırdığında önce tanrı için çağırır. nazaret'in yanıtı çok net bir ''hayır'' olur; günümüzde bile insanların söyleyemeyeceği rahatlıkta tanrıyı reddetmiştir ama arkadaşı ''tanrı için değilse, benim için gel'' dediğinde kiliseye gider. bence bunun sebebi onun insanların içindeki iyiliğe halen inanmasıdır.

    film boyunca anlatılan da buydu, daha ne kadar gözümüze sokulabilir bilmiyorum ama kimi için kader kimi için sistemdi sorunlu olan; insanlar değil.

    ''sinema şeytan işi kardeş, gel keraneye gidelim''

    --- spoiler ---
61 entry daha
hesabın var mı? giriş yap