3 entry daha
  • kişilik olarak "ismiyle özdeş" nadir insanlardandır. "ekmeleddin"in anlamını bilmeyenler için ise güzel bir açıklama vardır tarihten bugüne gelen.

    --- alıntı ---*

    ekmeleddin adı dinde, ilimde en üst mertebede olan anlamına geldiğinden ötürü anadolu türkleri arasında osmanlı öncesinden beri bir çok büyük bilim adamının adı olarak kullanılmıştır. mevlana celaladdin rumi döneminin tabipleri arasında olan ekmeleddin adında meşhur bir hekim ve ardından gelen yüzyıllar boyunca medreslerde okutulacak hidaye isimli bir ders kitabı yazmış şeyh ekmeleddin muhammed bin mahmud el-bâbirti bunlardan bir kaçıdır.

    1310 da bayburtta doğan şeyh ekmeleddin muhammed bin mahmud el-bâbirti veya kısa adıyla bayburtlu ekmeleddin’in ilim dünyasında çok büyük bir yeri vardır. anadolu’da tahsilini bitirdikten sonra haleb’e ve ardindan da 1339 yılında kahire’ye yerleşen genç ekmeleddin, döneminin en büyük alimlerinden ilim tahsiline devam etmiştir. ilim tahsilinde çok üst düzeye çıkan bayburtlu ekmeleddin, mısır’da bulunduğu süre içerisinde çok önemli büyük üne kavuşmuş, büyük ilmi görevlerde bulunmuş hatta en üst kadılık görevlerine layık görülmüştür. arapça ve fıkıh konusunda ileri bilgisi ve çeşitli yetenekleriyle ünlü olmuştur. büyük görevlerden kaçınmış fakat devrin büyük devlet adamlarının saygısını kazanmıştır. tarih kitaplarından bir çok yerde görüldüğü üzere meşhur mısır türk memlük sultanı baybars’ın kendisine büyük saygısı vardır. bu saygı zaman içinde öyle bir seviyeye gelmiştir ki sultan, bir arada bulundukları zamanlarda ata binmez, yanında yürürmüş.

    ilim sahasındaki yüce görevlerin yanısıra siyasi hayatta da büyük nüfuz sahibi olmuştur. memlukların idari biçimi elverdiği için bilgeliğiyle ülkenin yönetiminde söz sahibi olmuş fakat günlük kısa vadeli politikaların dışında kalmıştır. sultanın ve emirlerin karşısında çekinmeden doğruyu söyleyerek onları rahatlıkla ve isabetli bir biçimde tenkit edebildiği için bir çok problemin çözümüne yüksek şahsiyeti ve heybeti ile müdahele etmiştir.

    bu arada mısır’da yaşadığı dönemlerde anadolu’dan gelen ilk osmanlı bilim adamlarını da o yetiştirmiştir.ünlü öğrencileri arasında şemsettin molla fenari (vefatı:1430), hacıpaşa adıyla bilinen osmanlı tıbbının kurucularından konyalı celalettin hızır(vefatı:1424) ve meşhur simavna kadısı şeyh bedrettin(vefatı:1415) bulunmaktadır.

    dönemin kaynaklarında kendisi hakkında tevazu, iffet, insaf, kanaatkarlık ve yüksek himmet sahibi olarak tanındığı yazan bayburtlu ekmeleddin, 4 kasım 1384 vefat etmiştir. kendisine son nefesine kadar derin bir saygı duyan memluk sultanı baybars ve devletin tüm ileri gelenleri cenazesinin arkasında yürümüş, hatta sultan tabutu kaldırmak istemiş fakat emirler mani olmuşlardır.

    hayatının önemli bir kısmını yurdundan uzakta geçirip yine vatanına hasret olarak ruhunu teslim eden bu ilim insanı yozgatlı ihsan efendi oğluna sadece dinde en üst mertebede anlamına gelen değil, anadolu’dan gelen mısır’da varlık göstermiş, mısırlıların önüne geçmiş ve hocalık yapmış, devrin padişahının derin saygısına mazhar olmuş hatta önünde ata binmediği, uzun vadeli kararların adamı, büyük alim manasına da gelen ekmeleddin adını vermiş.

    tevafukun böylesi mi dersiniz yoksa yozgatlı ihsan efendinin bir kehaneti mi bilemem ama zaman bu ekmeleddin isimli bebeği orjinal isim babasına pek bir yaklaştırmış. küçük yaşta babasını kaybetmiş, ardından çok iyi bir tahsil yapmış. bir müddet sonra türkiye’ye geri dönmüş ve yüksek tahsiline devam etmiş.

    bugün geldiği nokta, bilim tarihi alanında dünyanın en bilinen bilim adamlarından biri, koyre madalyası sahibi, hatta adına daha yaşıyorken uluslarası bilim tarihi ödülü dağıtılan bir çok akademik ismin hocası prof. dr. ekmeleddin ihsanoğlu. aynı isim babası bayburtlu ekmeleddin gibi bir alim. diğer bir açıdan değerlendirecek olursanız islam konferansı teşkilatı gibi dünyanın en önemli kurumlarından birinin başına geçip kısa zamanda önemli aşamalar kaydettiren, günlük politikaların değil küresel boyutlu ve uzun vadeli önemli meselerin içinde bulunan, dünyanın bir çok liderinin derin saygısına mazhar olmuş türkiye’nin en önemli devlet adamlarından genel sekreter yozgatlı ekmeleddin ihsanoğlu. yine tam olarak isim babası bayburtlu ekmeleddin gibi.

    --- alıntı ---*
2426 entry daha
hesabın var mı? giriş yap