23 entry daha
  • açılın kural kitabımla geldim.

    şimdi birincisi, emenike'nin formasını çıkarmasının sarı kart olmasına yönelik bir şey yok, arkadaş bu konuda haklı. burada yararlandığımız iki kaynak var:

    1-futbol oyun kuralları 2014/2015
    2-oyun kurallarının yorumlanması ve hakemler için rehber

    ikisine de şuradan ulaşabilirsiniz. zaten 2.kaynak birincisinin arkasında bulunuyor. konumuza dönelim.

    futbol oyun kuralları kural 12-ihtar verilecek haller:

    eğer bir oyuncu aşağıdaki 7 ihlalden birini yaparsa uyarı verilip, sarı kart gösterilir :

    -sportmenliğe aykırı davranıştan suçlu ise,
    -oyunun tekrar başlamasını geciktirirse,
    -hakeme veya hakemin kararlarına sözle veya hareketle itiraz ederse,
    -oyun kurallarını devamlı ihlal ederse,
    -oyun bir köşe vuruşu, serbest vuruş veya taç atışı ile tekrar başlarken gerekli mesafeye açılmaz ise,
    -hakemin izni olmaksızın oyun alanına ilk kez girer veya tekrar girerse,
    -hakemin izni olmaksızın oyun alanını kasıtlı olarak terk ederse.

    şimdi buradaki ibare "oyun alanı" dır. yani arkadaşın zannettiği üzerine "saha" değil. peki oyun alanı nedir? bu da bizi fok kural-1'e götürüyor ki zaten kuralın adı "oyun alanı". burada oyun alanı enine boyuna şekillerle, ölçülerle anlatılmış. uzatmayıp sadece şu kısmını yazacağım:

    "oyun alanı dikdörtgen şeklinde olmalı ve çizgilerle işaretlenmelidir. bu çizgiler sınırlarını belirledikleri alana dahildir."

    yani neymiş, oyun alanı maçın içinde oynandığı çizgili alanmış. arkadaşın kastettiği kısım da "saha" olarak geçmiyor. "oyun alanı çevresi ve teknik alan" diye ifade ediliyor ki oyundan ihraç edilen oyuncunun bu sınırların dışına çıkarılması isteniyor. "oyun alanı" kavramını anladıysak devam ediyorum.

    ---

    peki nasıl oluyor da gol sevinci için oyuncular dışarı çıkıyor? burada kaynak 2'ye gidiyoruz. yine kural-12-bir golün kutlanması:

    "bir golü kutlamak için oyun alanının dışına çıkmak tek başına ihtar verilebilecek bir ihlal değildir. fakat mümkün olan en kısa zamanda oyuncuların oyun alanına dönmeleri şarttır."

    açıklamaya ihtiyaç yok sanırım, geçelim pozisyon gereği dışarı çıkmalara. bununla ilgili yine kaynak 2'ye gidiyoruz. kural-3-oyun alanı dışındaki oyuncu:

    "eğer bir oyuncu istemeden oyun alanını çevreleyen çizgilerden birini geçerse, ihlal yapmış olarak yorumlanmaz. oyun alanı dışına çıkışı hareketin bir gereğidir ve oyunun bir parçası olarak düşünülür"

    ---

    saçma bir ekleme olacak ama iddia sahibi taç atışlarından filan bahsetmiş, onunla ilgili kuralları da verelim. kural 15-taç atışı:

    "taç atışı yapıldığı anda, atışı yapan oyuncu:

    -...
    -her iki ayağı veya ayaklarının bir kısmı ile taç çizgisine veya taç çizgisinin dışında yere basar..."

    buradaki "taç çizgisi" ise yine kural-1'deki oyun alanını belirleyen çizgi olarak tarif edilir. yani taç atışının oyun alanının dışından yapılması "kural gereği"dir.

    sadece kural kitabını referans göstererek iddiamı sürdürüyorum, maçta kural hatası vardır. arkadaş yine başka maçlardan örnekler vermiş ama yanlış yanlışa referans olamaz.

    ekleme:arkadaşın yazdığı ibare şu:

    " maç ortası, maç başı, maç sonu. kramponunda sorun olan kulübeye gelen, teknik direktöründen direktif almak için kulübeye gelen, suyu biten su içen.."

    kramponunda ya da diğer gereçlerinde sıkıntı olan oyuncular için fok kural-4'e gidiyoruz (oyuncuların giysi ve gereçleri)

    "giysi ve gereçleri uygun olmayan oyuncuya hakem tarafından gerekli düzeltmeleri yapması için oyun alanından çıkması bildirilir... oyun alanından çıkarılan bir oyuncuya eğer hakemin izni olmadan oyun alanına tekrar girerse ihtar verilir"

    yeterince açık sanırım. son olarak teknik ekiple konuşan, su içen ya da ayak üstü tedavi edilen (genelde soğutucu sprey sıktırırlar) oyunculara dikkat ederseniz dışarı çıkmazlar, çizginin kenarında dururlar. zaten adımlarını dışarıya atmaya yeltendikleri anda varsa 4. hakem, yoksa kıdemli yardımcı hakem tarafından uyarılırlar.

    arkadaşlar futbol kural anlamında dünyanın en basit oyunudur, zaten bu kadar yaygın olmasının sebebi de bir topu olan herkes tarafından oynanabiliyor olmasıdır. ancak bunun oyun kuralları var, turnuva kuralları var, federasyon yaklaşımları ve hakem yorumları var. benim mantığıma göre bir olay 1. kaynak olan kural kitabında net olarak tarif edilmişse, onun çiğnenmesi kural ihlalidir ki bahsettiğimiz kural hiç bir yorumlamaya yer bırakmayacak ölçüde açık. buna karşın federasyon ya da mhk ne der göreceğiz hep beraber.

    bunun adı ağlamak değil, hakkını aramak ve bu konuda oldukça ikna edici gerekçelerimiz var.
15 entry daha
hesabın var mı? giriş yap