41 entry daha
  • efendim öncelikle hiç spoiler vermeden sakince filmden biraz bahsedeyim. film vizyon açısından kalitesiz geçen son haftalardan sonra bir başyapıt ferahlığı getirmese de kaliteli bir yapım olarak göze çarpıyor. evliliği kötü giden bir çiftin evliliğini kurtarmak üzere doğanın orta yerinde konumlanmış muazzam bir evde geçirdiği bir haftasonunda yaşadığı komik ve gizemli olaylar eşliğinde gelişen sevimli bir film olarak nitelendirebiliriz.

    filmi evli çiftlere, hususiyetle de evliliklerinin üzerinden en az birkaç yıl geçmiş evli çiftlere öneriyorum çünkü keyifli bir seyirlik olmasının yanında insanın bir eş olarak kendini eleştirebilmesini, kendine biraz dışarıdan bakabilmesini sağlayabiliyor.

    yazının bundan sonrası filmi izleyenlere...

    --- spoiler ---
    --- spoiler ---
    --- çılgıncasına spoiler ---

    filmin sonu konusunda gerek burada gerek başka mecralarda yorumları okuyunca aklımı çıldırıcaktım resmen.

    yok 1.ethan 2.sophie'yi almış yok bunu en başta farketmemiş sonradan fark etmiş. yahu iyi misiniz?

    film tamamen hipnoz seansından oluşuyor 2. ethan ve 2. sophie diye bir şey yok. tamamen psikologun manipülasyonu... eşler önce "guest house" da kendi zihinlerindeki ideal eş adaylarıyla karşılaşıyorlar ve iletişim kuruyorlar sonra asıl evde ideal eşler ve halihazırdaki eşler karşılaştırılıyor ve titizlikle kurulmuş bir hikaye ve akıl oyunları ile eşlerin birbirini yine sevmeleri ve yine bağlanmaları sağlanıyor. piyano notaları ile başlayan uyku hali yine piyano notaları ile bitiyor. (misal: "ethan, sophie, fa notasına bastığımda hiçbir sıkıntınız kalmamış şekilde uyanacaksınız"). tabi filmin sonundaki mutlu tablo sonrası hazırlanan domuz pastırması (bacon) ethan'ın bilinçaltını harekete geçirdiğinden bir tereddüt hali yaşıyor. hepsi bu.

    gerçekten başarılı kurgulanan filmin temel meselesi çiftler arası iletişimsizlik. bu iletişimsizlik, kişiyi karşısındaki ideal kişiyle yüzleştirme ile ve harici yollar denenerek zorunlu iletişim kurdurmak suretiyle çözülmeye çalışılıyor. yaralar daha da derinleşmeden eşlerin gidişattaki aksaklıkların giderilmesi hususunda gayret göstermeleri gerektiği şeklinde de zımni bir didaktizm de yok değil. yine de biçimsel ve içeriksel birkaç aksaklığa rağmen iyi film kriterlerinden de asla ucuz yollara sapmıyor.
    --- spoiler ---
    --- spoiler ---
    --- çılgıncasına spoiler ---

    haftada vizyona giren filmlerin tamamının yıldız toplamlarının bile beş yıldız etmediği bu haftalarda gerçekten iyi bir örnek
47 entry daha
hesabın var mı? giriş yap