6 entry daha
  • --- spoiler ---
    en başta izleyiciyi/okuyucuyu sıkan thornton wilder oyunu. oyun ilk perdede hayatın sıradanlıklarını anlatıyor, aynılığını, bir kasabada yaşayan birbirine benzer insanların sıradan yaşamını. önce bu oyunun size zaten bildiğiniz şeyleri anlattığını düşünüp sıkılılabilirsiniz, hatta sıkılıyorsunuz. fakat okumaya/izlemeye devam ettikçe yazarın bu havayı bilinçli bir şekilde yarattığını anlıyorsunuz. her insanın yaşamının önemli olduğunu, hayatımızdaki küçük anların önemini, bir daha asla 12 yaşında olamayacağımızı, hayatın mükemmel olduğunu ve coşkuyla yaşanması gerektiğini anlatıyor wilder. özetle bize bu 3 perdelik oyunda "celebrate life" diyor. hepimize doğuştan bir hediye verilmiştir, hayatımız. bir daha elimize geçmeyecek, o yüzden bunu doya doya yaşayın diyor.

    oyunun 3 perdesi bir çerçeve oluşturuyor. ilk perde doğumla başlıyor, ikinci perdede aşk ve evlilik var, üçüncü perdede tahmin edileceği gibi ölüm.

    yazar oyunda bize önce hepiniz aynısınız diyor. dünyanın her yerinde birileri ölüyor, birileri doğuyor, siz ölür ölmez birisi yerinizi alacak, sonraysa ama siz tek tek önemlisiniz diyor. hepiniz hayatınızın baş kahramanısınız.

    oyunun geçtiği grover's corner da oyunda önemli bir yere sahip, zaten oyunun baş kahramanı odur aslında. insanlar gider, gelir kasabaya ama kasaba aynı kalır.
    --- spoiler ---

    yılar sonra gelen edit: böyle de daldan dala atlayan bir entry olmuş bu. toparlayamadım.
12 entry daha
hesabın var mı? giriş yap