1262 entry daha
  • geçen haftanın özeti ve teorileri #52941393

    --- 2x04 spoiler ---

    1x04'a selam çakan bir son 10 dakika oldu. ne yazık ki cary fukunaga seviyesinde bir yönetmenlik göremedik. yine de çatışma sahnesini beğendim.

    bu bölümle birlikte, her şeyin başındaki adam chessani diyebilirim. bu kadar büyük orospu çocuğu olmak hakkaten zeka ve beceri ister. yazının sonunda chessani ile ilgili teorimi görebilirsiniz.

    bölümün özeti:

    parasız kalan frank semyon, acele bir şekilde başkalarına sattığı işletmelerini geri alıyor. o zaman niye ''never do anything out of hunger, not even eating'' diyorsun. kendisiyle çelişiyor.

    hamile kalamayan semyon'un eşi, evlat edinmeyi teklif ediyor. semyon, reddediyor.

    woodrugh, alkollüyken arkadaşıyla sevişiyor. sabah uyanınca hiçbir şey hatırlamıyor. psikolojik olarak sarsılıyor.

    basın, woodrugh'un black mountain security'de yaptıklarını mercek altına alıyor.

    velcoro, bezzerides'i belediye başkanı (chessani) konusunda uyarıyor. nesillerdir yapılan pis işlere rağmen, chessani ailesinden kimse hapse girmemiş. chessani, finansal ve politik alanlarda oldukça güçlü ve polis departmanını da ortaklarıyla (burris ve siyahi polis) kontrol ediyor. istediği birini suçlu gösterebilecek savcı ilişkileri de var.

    velcoro'nun partneri dixon (şişko dedektif), güneş altında kalıp yanmış. bu abinin, woodrugh'u takip ettiğini öğrenmiştik. gene birilerini takip ederken böyle yandı herhalde.

    bezzerides ve velcoro, chessani'nin kızıyla konuşuyor. cheesani'nin eşi, şizofreni tedavisi görüyormuş ama hastanede intihar etmiş(bence yalan). doktoru, ikinci bölümde gördüğümüz caspere'in (pitlor) psikiyatristiymiş. (güneş gözlüğü takan, odasının duvarında kuş tablosu olan)

    chessani'nin kızı, babasının çok kötü biri olduğunu söylüyor (buraya dikkat) ama velcoro, daha fazla konuşma dercesine bir bakış atınca, kız da başka bir şey söylemeden gidiyor.

    woodrugh, kız arkadaşının hamile olduğunu öğreniyor. evlenmeye karar veriyorlar.

    bezzerides, babasını ziyaret ediyor. chessani ve pitlor'un çocukluk arkadaşı olduğu ortaya çıkıyor.

    velcoro ve bezzerides, chessani ile bağlantılı bir arsaya gidiyor. caspere'de buraya birkaç kez gelmiş. arsa, maden atıklarının toplandığı bir yermiş. şirketler iflas ettiği için kimse bu bölgeleri temizlemiyormuş. arsalarda bulunan pislik, su yollarını kirlettiği için bu bölgelerde tarım yapmak imkansız hale gelmiş. sanırım bu arsalar tren projesinin geçeceği yerlerle alakalı ama tam emin değilim.

    bezzerides, pozisyon olarak kendisinin altında biriyle ilişkiye girdiği için departmanından ihraç ediliyor. bunu, chessani'nin ayarladığını düşünüyor. ama daha önce, iş partneriyle de bir ilişkisi olmuş, bezzerides bu ilişkiye devam etmemiş. ek olarak bezzerides'in kumardan dolayı epey borcunun olduğunu öğreniyoruz.

    woodrugh ve velcoro'nun partneri(dixon), bir kuyumcuya gidiyor. caspere'in evinden alınmış değerli bir saati buluyorlar. saat bir hayat kadını tarafından kuyumcuya satılmış. (yalnız benim dikkatimi çeken şey gösterilen iki fotoğraftaki saatlerin birbirinden farklı oluşu ve bu kanıtların velcoro'nun partneri aracılığıyla bulunması)

    saatten yola çıkarak, ledo amarilla adında bir şüpheliye ulaşılıyor. kendileri bir pezevenk. çalınan eşyaların üzerinde caspere'ın, amarilla'nın ve saati satan kadının parmak izleri var. şişko dedektifin (velcoro'nun partneri) teorisine göre; caspere ve saati satan hayat kadını birlikte takılırken, amarillo işin içine dahil oluyor. caspere'in zengin olduğunu bildikleri için caspere'i kaçırıyorlar, banka hesaplarına ve değerli eşyalarına ulaşmak için ona işkence ediyorlar ve sonunda onu öldürüyorlar. (tabi bana göre bunların hepsi yalan)

    velcoro, semyon'a durumu anlatıyor. semyon, parasının bu adamda olabileceğini düşünüyor. velcoro'ya bırak bu polis işlerini, gel yanımda başla diyor. velcoro, pas geçiyor.

    semyon, kızıl saçlı yardımcısını sorguluyor. osip (ilk bölümde gördüğümüz mafya) ve bu kızıl arasında bağlantı olabileceğinden şüpheleniyor.

    velcoro, oğlunu ziyaret ediyor. babasına ait polis rozetini veriyor.

    veee geldik çatışmaya.. dixon (şişko dedektif) (buraya dikkat) aracılığıyla, amarillo'nun yeri bulunuyor. bezzerides, baskın düzenlemeye karar veriyor ve epey kalabalık bir grup topluyor. burris (geçen hafta bahsettiğim şüpheli gözüken kıdemli polis) bu kadar adam toplaman şart mı gibi bir soru soruyor. ardından chessani'de lütfen dikkatli olalım tarzı alaycı bir cümle kuruyor.

    tam baskının olacağı saatte, şüpheli bir protesto gösterisi boy gösteriyor. yani aynı bölgede bol bol sivil ve basın mensubu var. dixon, ''amarillo içerde dışarı çıkmasını bekleyelim'' diyor. bezzerides, direk içeri dalmaya karar veriyor.

    anladığım kadarıyla baskın, protesto ve amarillo'nun suçlu gösterilmesi, chessani ve tayfasının (burris ve diğer siyahi polis) planı. chessani dixon'u görevlendiriyor. sahte kanıt yerleştiriyor. bezzerides'in baskın düzenleyeceğini bilen chessani, amarillo'ya haber veriyor. protestoyu ayarlıyor ve bölgeye bol bol sivil ve basın mensubu topluyor.

    daha içeriye girmeden, üstlerine ateş açılıyor. sanki amarillo, baskın olacağından haberdardı(!) ve ateş açılan ilk anda dixon'un tepkisi de dikkatimi çekti. herkes kaçışırken, kendisi daha değil ya da bana ateş etmeyin gibisinden el kol hareketleri yaptı.

    tam woodrugh ateş ettiği sırada, binanın içinde patlama oldu ve yangın çıktı. patlama, woodrugh'un ateş etmesinden değil kontollü bir şekilde içerden yapıldı.

    woodrugh, pozisyon değiştirken ateş açılmıyor. dixon, pozisyon değiştirirken beynine kurşunu yiyor ve hakk-ı rahmetine kavuşuyor. (chessani, dixon'ı çok şey bildiği için ortadan kaldırmaya karar veriyor.)

    amarillo ve tayfası, cipe binip kaçmaya çalışıyor ama tam o sırada (gene tesadüf!) bir belediye(!) otobüsü önlerine kırıyor ve kaza yapıp, yolun ortasında kısılı kalıyorlar. amarillo ve tayfası, bol bol sivil öldürüyor(chessani'nin fikri). polislerden biri kaçmaya çalışan sivillerden birini vuruyor.(chessani'nin fikri). başrol üçlüsü dışındaki bütün polisler vuruluyor.

    velcoro ve bezzerides, şoka giriyor. bölümün başında çöküntü yaşayan woodrugh, ait olduğu yerdeymiş gibi rahat davranıyor.

    teori:

    peki chessani neden böyle bir şey yaptı?
    chessani, yolsuzluğu bol epey kirli biri. şüpheli gözüken doktor pitlor ile bağlantısı var. sezon boyunca sözü geçen partileri (bezzerides'in kardeşinin bahsettiği, geçen bölümde gördüğümüz yönetmenin gittiği, caspere'ın gittiği) düzenleyen o ve sanırım bu partiler, tıpkı geçen sezon da gördüğümüz tarikat buluşmaları, planların yapıldığı görüşmeler. tıpkı gülen cemaati tarzı bir tarikattan bahsediyorum. para kazanmak için her türlü işe bulaşan, politik güç sağlayan bölgelere sızan bir tarikat. chessani ve pitlor bu tarikatın başı.

    chessani, vinci'nin kontrolünü tamamen ele geçirmek için caspere'ı öldürtüyor. davayı en kısa zamanda kapatmak plan yapıyor. pezevenk amarillo, suçun atılabileceği profilde biri. chessani, amarillo'ya saati veriyor, sahte kanıt hazırlatıyor. amarillo, saati sattığı için şüpheli olarak davaya dahil oluyor. chessani, baskını ve protestoyu planlıyor. dixon, burris ve diğer kirli polisler chessani ile birlikte çalışıyor. polis, amarillo'yu buluyor ve olay yerinde onu öldürüyor. davanın tek şüphelisi (amarillo) öldüğü için dava burda kapanıyor.

    ama olay burda bitmedi. bu dava ve çatışma medyanın ilgisini çekecek. chessani'nin, basından uzak durması lazım yoksa yaptığı pis işler ortaya çıkabilir. woodrugh, velcoro ve bezzerides'in geçmişleri pis ve medyanın ilgisini çekecek türden. chessani'den daha fazla reyting toplayacağı kesin.

    woodrugh: black mountain security ve otoyoldaki kadınla olan olayı, dixon'un onu takip etmesi ve gay olduğunu öğrenmesi

    bezzerides: cinsel tercihleri, kumar sorunları ve ailesiyle gelen geçmişi

    velcoro: semyon'la çalışması, cinayet işlemesi ve öfkeli kişiliği

    chessani, basına bu üçlüyü servis ederek kendisini olayın dışında tutacak. woodrugh, velcoro ve bezzerides başarısız gözükeceğini için ya işlerinden atılacak ya da başka yerlere transfer edilecekler. dava kapanacak, chessani kazanacak.

    sonraki bölümlerde velcoro ve bezzerides, tıpkı rust ve marty gibi davayı kendi başlarına tekrar incelemeye başlayacak.

    tabi bunlar sadece teori. bambaşka şeyler de olabilir ama 4 bölümün ardından, benim gördüğüm olay örgüsü bu. bakalım ne olacak.

    edit: biraz düşününce, chessani hakkındaki fikirlerim mantıklı gelmemeye başladı. çatışmayı ayarlayan o ama tarikatın lideri ve katil chessani değil.

    sonraki bölümlerin akışı ile ilgili tahmin:

    2x01'de bezzerides, kaybolan bir kızı bulmaya çalışıyordu. kaybolan kız, en son bezzerides'in babasının çalıştığı yerde görülmüştü.

    caspere davası kapandığı için 2x05'den itibaren bezzerides, tekrar bu kızı aramaya başlayacak. bu araştırma sırasında; kaybolan kız, bezzerides'in babasının çalıştığı yer, doktor pitlor ve caspere arasında bir bağlantı olduğunu farkedecek. caspere davasını, velcoro ile birlikte tekrar araştırmaya başlayacak.

    --- 2x04 spoiler ---
2140 entry daha
hesabın var mı? giriş yap