6 entry daha
  • söylemesi ve dans etmesi en güzel ve en zor arap ya lellilerinden biridir. ya lelli diyorum çünkü modernize edilmiş kıyrıtık versiyonlarından çok daha uzun sürer. bütün halinde dinlemeniz bir saate yakın sürer ve tekrarı çoktur. araplar tekrarı ve ısrarı sever, bu geleneksel müziklerine de yansır. tıpkı klasik müzik gibi, bu müziğin gerçek zevkini yaşamak da zaman alır, ilgi ister.

    her halükarda dinlemesi de, isterseniz dans etmesi de modern versiyonlarından üstündür. bu şarkıyı doğru düzgün değerlendirecek kadar müzik bilgim yok ancak makam düzenli olarak değişir, dinlerken kulağınız ve izlerken gözleriniz aynı çatı altında toplanmış hazineler arasında gezinir.

    dans etmesi zordur çünkü dediğim gibi kendini çok fazla tekrarlar. modern versiyonlar iki salla bir bağla modundadır, klasik olanındaysa müzik değişene kadar sizin içiniz bayılır zaten. söylemesek olmaz, bunu en güzel ümmü gülsüm* söyler. onun da kayıtları nuh nebi'den kalmadır.

    arada bir self challenge olarak kendi kendime bunun ümmü gülsüm versiyonuyla dans etmeye kalkar, hevesimi alıp bu işi adam gibi yapmayı profesyonellere bırakırım. burda profesyonelden kastım dıp çık ritmle et sallayanlar değil bittabii. belly dance adı altında elektriğe tutulmuş gibi tepişenlere, başı baldırı ayrı oynayan dansçı müsveddelerine müthiş gıcığım.

    eski uzmanlar kusuruma bakmasın, çünkü o dansçıları canlı olarak adam gibi izleyemedim. günümüzün youtube videoları sağ olsun, bu dansı orkestrasına adam gibi çaldıran ve doğru düzgün yapan tek bir hatun vardır gözümde. kendisi eski balerindir. eski sanatların hakkına hazır lop link vermeyeceğim. saida adlı bacımızı alf laila wa laila performansıyla youtube üzerinden aratın, beyaz entarili eski kaydını izleyin. kendisi uzun saçlarını bu dansın doğasına göre kullanır, kemiksiz dans eder ve kaybolmaya yüz tutmuş bedevi dansının bazı klasiklerini baymadan bugüne uyarlar. başarısı daim olsun.
9 entry daha
hesabın var mı? giriş yap