• (teorem iceren bir fikradir) einstein soguk bir kis gunu konferans vermek uzere tosbagasiyla uzak bir sehre giderken yolda kalir... arabada kalsa donacak... tum bu sirada uzakta zayif bir isik gorur... gucunu toplayip isik kaynagina dogru yurur ve tepedeki manastira ulasir... kapiyi acan rahibeye kendini tanitir ve geceyi orada gecirip geciremeyecegini sorar. rahibe hemen basrahibeye haber verir... basrahibe kosarak gelir ve unlu bilgini iceri davet eder... einstein'in karnini doyururlar, kuru giysi verirler ve uyuyacagi odayi gosterirler... bitkin haldeki einstein tam uyuyacakken kapi calinir; gelen basrahibedir. "sayin bilgin..." der basrahibe, "biz burada 40 rahibeyiz ve ortak bir sorunumuz var. hepimiz uykusuzluk cekiyoruz" der ve unlu bilginden sorunlarinin kaynagini bulma konusunda yardim ister. einstein sabaha kadar sure ister basrahibeden... sabah basrahibenin sorusu uzerine cozumunu sunar:

    "simdi sizin sorununuz uykusuzluk" der ve kagida "sleep" yazar. "ne zaman uykusuzluk cekiyorsunuz?" der ve kagida "night" yazar. sonra da bu sozcukleri olusturan harflerin altina rakamlar ekler:

    s-l-e-e-p / n-i-g-h-t
    0 1 2 3 4 5 6 7 8 9

    rahibelerin birinden birbirinden farkli 3 tane rakam secmesini soyler. (rakamlarimiz diyelim ki 3, 6 ve 8 olsun) rakamlari buyukten kucuge siralar ve ters cevirerek cikartir:

    863 - 368 = 495

    cikan sonucu ters cevirir ve onceki rakamla toplar:

    495 + 594 = 1089

    "simdi siz burada 40 rahibesiniz" der ve cikan sonucu 40 ile carpar:

    1089 x 40 = 43560

    basrahibeye "simdi bu rakamlarin altina ilgili harfleri yazin ve sorununuzun nedenini bulun" der.

    4 3 5 6 0
    p-e-n-i-s

    (ayni rakamlarin secilmemesi kosuluyla hep ayni sonuc cikmaktadir.)
1 entry daha
hesabın var mı? giriş yap