2 entry daha
  • krzysztof kieslowski'nin çektiği kısa belgesel film üç soruya cevaplardan oluşur. her yaştan, cinsiyetten, meslek grubundan, ömür yolunda fıtı fıtı koşturan, son demlerini yaşayan 79 polonyalı ekrana yansır. insanlar bu suallere kendilerince, kendi perspektifinden doğal ve samimi biçimde yanıtlar verirler. filmde bilhassa, benim en çok hoşuma giden ardı ardına gelen üç kişinin cevapları, hal ve hareketleri, hayatı hatim etmiş yalamış yutmuş tavırlarıydı.

    birincisi, at hırsızı tipli taksici abinin cevabıydı. ne diyodu üstat “şimdi taksi şoförüyüm. kendimi özgür hissediyorum. ancak kişisel özgürlük pek bir anlam ifade etmiyor. gerçek bir özgürlük için demokrasi ve özgürlük şart, kişisel özgürlük yeterli değil” cevap takdire şayan. tee o yıllarda. baksana abi bi, yeminle adamların taksicisi bile böyle konuştuysa, şimdi ohoo.. demekten kendimi alamadım.

    ikincisi, kimya mühendisi, hani şu barda içerken soru soruyolar abiye. üstüme fazla gelmeyin, alkollüyüm üzerim, vaziyetlerinde olan. anında kafayı basacakmış gibi bi izlenimi vardı. çakırkeyif şöyle diyordu "kimya mühendisiyim. şimdi içiyorum. ne mi istiyorum? hiçbir şey. sadece iyilik" kısa ve net. epey bir kötülük görmüş, kazık yemiş bir havası vardı.

    üçüncüsü ise böyle filmlerde bol karşılaşabileceğimiz bi tip. bohem dayı. adını ben verdim, yaşın ömrün uzun olsun bohem dayı. bohem dayı dikkatlerden kaçmayan, “hamdım, piştim, yandım” eksenli, yaşla orantılı ağır sözleri, entelliği pekiştiren büyük gözlükleriyle "ne diyonuz lan siz? ne anlatıyonuz ya onarırım sizi.. şş" tripleri nefisti. ama arkadaş, bu sahne çıkınca beni bi gülme tuttu yeminle, yemin verdim bak. o ne bitmek bilmez dumanmış, o biçim, ne dinmek bilmez bi karabasanmış. baca gibi tüten bohem dayıyı izlemekten kendimi alamadım. sigarayı olduğu gibi yemiş lan. valla. adam on saniyelik bölümde netliğe kavuşamadan gitti be. hakkını vermemek de olmaz, sözlerin dehşet'ül vahşetti bohem dayı “gerçek bir dünyada yaşamak istiyorum. kurgusuz ve yalansız”

    bu pek güzel filme şoradan ulaşabilirsiniz.
8 entry daha
hesabın var mı? giriş yap