4 entry daha
  • (1904-1987) cocuklugunda kizilderililere ve kizilderili kulturu ile mitlerine olan olaganustu ilgisi onu tum gencliginde mitoloji konusunda arastirmalar yapmaya itti. ogrenimi icin gittigi avrupa'da arthur schopenhauer, carl gustav jung ve soren kierkegaard, sigmund freud gibi dusunurlerden ve paul klee, pablo picasso, salvador dali gibi sanatcilardan etkilendi.

    bill moyers ile yaptigi roportajlarini iceren videosu george lucas'in california'daki skywalker ranch adli ciftliginde, ciftligin unlu kutuphanesinde kaydedilmistir. yeni dvd versiyonunda bill moyers'in george lucas ile onun hakkinda yaptigi ve olumunden sonra eklenen bir soylesi de bulunmaktadir. campbell bu soylesilerde ilkel caglardan gunumuze kadar tum soylenceleri karsilastirip aralarinda kopruler kurar. destanlar, dini kitaplar ve modern edebiyat eserlerindeki mitler ve karakterleri analiz ederek izleyiciye bilinen tum oykulerin cikis noktalari hakkinda ipuclari verir ve aslinda koklerinin ayni oldugunu ispatlar. yuzyilimizin iki en onemli mit yaraticisi olarak da james joyce ve thomas mann'in isimleri uzerinde durur.

    daha onemli bir kayit olarak, kendisinin ortaya attigi "monomyth" (evrensel ve tek ana mit) fikrini isledigi ve acikladigi, olumunden cok kisa bir sure once verdigi seminerleri iceren "mythos" isimli toplam yaklasik on saatlik video seti onu tanimayanlar icin bulunmaz bir kaynaktir. tum eserlerinin bir ozeti gibi izlenebilir.
56 entry daha
hesabın var mı? giriş yap