25 entry daha
  • arkadaşlar burada anlatılmak istenen kız çocuğunun emeğinin sömürülmesi.
    kimse yetişkin kadınlar evinin işini yapmasın, götünü devirsin yatsın demiyor. hayat müşterek. herkes hayatta sorumluluk almalı, ama kimse kimsenin sırtına binmeye çalışmamalı.

    gel gelelim kız çocuklarının emeğinin sömürüsüne.
    şimdi hiç tatava yapmayın, hiçbirimiz buckingham sarayında büyümedik. ne kadar şehirlileşmiş, batılaşmış bir ailede büyüsek de; bir yanımız geleneksel ataerkil anadolu kültürüne bitişikti.

    hiç mi görmediniz küçücük kız çocuklarına her türlü ev işi yaptırılırken, erkek çocukların sokaklarda keyfince oynadığını.
    bayram öncesi temizlik var diye sabahtan akşama kadar çalışan kız çocukları görmediniz mi? abisi arkadaşlarıyla eğlenirken minik parmaklarıyla saatlerce dolma sardırılan kız çocuklarını.
    anadolunun genelinde tablo şöyledir:
    kız çocuk ve erkek çocuk aynı evde yaşar. ikisi de eve para getirmez, ailesinin bakımı altındadır. ner var ki kız çocuğu o evden ayrılana kadar her türlü mutfak, temizlik hizmetini sunmak zorundadır. eğer bu ataerkil ortamda kendisine iyi bir eğitim alma şansı sunulduysa gelecekteki hayatını istediği gibi şekillendirebilir. yok bunu başaramadıysa, baba evinden ancak evlilik yoluyla ayrılacak ve hayatının sonuna kadar hiçbir teşekkür duymadan hizmetçiliğine devam edecektir.
    erkek çocuk ise sikin keyfine göre yaşar, ileride evden ayrılmaz da; ailesini sonuna kadar sömürür. evlenince de bir iş yapmaz. ne de olsa karısı ona bakacak, çocuklarını büyütecektir.

    bu tabloda bir emek sömürüsü göremeyenin vicdanına tüküreyim ben. çocuk lan o, küçücük bir kız çocuğu. dünyaya geldiği günden beri, aynı evin içinde erkek kardeşlerinden daha aşağı bir statüde tutuluyor ve her türlü işe koşturuluyor. bu nasıl bir ebeveynliktir? nasıl bir kültürdür? nasıl evladını sırf cinsiyeti yüzünden ikinci sıraya atarsın?

    ya sen ne anlatıyorsun ben hiç böyle bir şey görmedim hayatımda, diyenler muhakkak çıkacaktır. inanın size çok imreniyorum. keşke ben de sizler gibi süper batılı bir hayat içinde yaşasaydım da anadolunun kültür adı altında dayatılan her türlü cinsiyetçiliğine ömrümün her döneminde şahit olmak zorunda kalmasaydım.
34 entry daha
hesabın var mı? giriş yap