921 entry daha
  • herkes muhtesem yüzyil ile arasindaki farkliliklari yazmis, evet. zaten bence yapimin bir amacida bu. öyle bir imparatorluktan böyle bir imparatorluga nasil dönüsüldügünü göstermek ve bunu da gayet iyi beceriyorlar. herkes bir süleyman yok demis. e zaten bir adet süleyman olmadigi için safiye sultan gibi güçlü bir kadin karakter var tarihte. çünkü kadina höst diyen kimse çikmamais bu zamana kadar. ibrahim pasa yok demisler. zaten ibrahim gibi bir pasa olmadigi icin bütün o pasalar kadin sultanlarin agzinin içine bakiyor. ortada bir süleyman, bir ibrahim, bir rüstem olsaydi o yeniçeri birak kapiya dayanmayi sarayin önünden izinsiz geçemezdi. neden? cünkü bunu yapsa götünden kan alinacagini bilirdi.
    iste butun bunlar olmadigi icin 17. yy baslarindan itibaren çocuk padisahlarin devri ve kadinlarin saltanati basliyor. olay zaten sonun baslangicini gostermek. sen eger saniyorsan ki osmanli devleti iki senede batti gitti ve bu beklenti ile izlerken gözlerin süleymani ariyorsa zaten keyif alamazsin bu diziden. muhtesemde o egomuzu tatmin eden olaylar kösem'de artik yerlerini yuh artik dedirten cinselere birakmaya baslayacak elbet.
    tabi ki iki dizi de tarihsel karakterler üzerine kurulu fakat apayri iki dönemden bahsediyoruz. bir tarafta padisahliga babasindan kendisine dolu dolu hazine odalari kalmis olarak baslayan, görmüs gecirmis, tek sehzade rahatligi ile buyumus, yeteri kadar tecrube edinmis bir suleyman var, diger tarafta ise cocuklugu ölüm korkusu içinde geçen, babasindan kalan bos sandik odalari ve bir suru devlet karisikligi ile tahta cikan bir cocuk padisah var. bence insanlarin bu farklari rahatlikla görebiliyor olusu dizinin basarili oldugunu gösterir sadece.
    kösemde devlet içinde gelisen olaylara haremden daha çok veya esit olarak yer verilmesini cok begendim. cünkü yukarida da dedigim gibi artik sonun baslangicindayiz. ahmetin büyük dedesi, ıı.selim, kanuni sultan süleymandan devir aldi bu devleti ve ahmete gelene kadar, yani sadece 3 kusakta, gelinen durum bu ve bu da gayet guzel anlatildi simdiye kadar.
    unutmayin, ı. ahmet artik görebileceginiz son akli selim ve kadinlarin sözünden cikabilen, devletine faydali olan padisahlardan biri. bunu da zaten 3. bölümün sonunda paralel yapinin saraydan kazinmasi ile izlemeye baslamis olduk. az daha sabredin, güzel olaylar yasanacak.

    bu arada adini bilmiyorum ama o ahmetin halasi olan sultan bizlere 17. yy'in ilk silikonlarini da göstermis bulundu, sagolsun. bir ara odadayken o hipster girayla çok fena seyler olacak sandim. ne bicim bakisma, ne biçim iç gecirmedir o be? insanda biraz naiflik olur. azicik döneminizin insani olun kardesim.
2678 entry daha
hesabın var mı? giriş yap