1 entry daha
  • müzisyenlerin evlerinin yatak odalarinda ya da tavan aralarinda (eger sanslilarsa ayri bir oda da!) olusturduklari, evde müzik prodüksiyonu yapmalarini saglayan studyo. eskiden tascam 4 track kaset kayit cihazlariyla yapilirdi, simdi bilgisayar teknolojisinin sayesinde hard disk recordingseviyesine atladi.

    çogunlukla amatör bir hevesle baslayan home stüdyolarda profesyonel produksiyonlar da yapilabilmektedir tabii ki.

    baslamak için bir bilgisayar (pc ya da mac, farketmez, ama müzik produksiyonu için modife edilmis bir bilgisayar olmasi gereklidir), kaliteli bir ses karti (sound blaster audigy baslangiç için kullanilabilir ama daha iyi prodüksiyonlar için yamaha sw1000xg, terratec düsünülebilir. eger bütçeniz elverirse bir creamware pulsar da hiç fena olmaz!), bir enstrüman, bir de keyboard yeterlidir. tabii bir de müzik softwareleri: cubase, cakewalk ya da emagic logicbaslangiç için yeterlidir. daha profesyonel düsünülürse pro tools vazgeçilmez bir seçenektir. yapilan müzik çesidine göre daha baska softwarelerde kullanilabilir tabiiki; rebirth, reason, acid pro vb. yapilan müzikleri editleyip cd'ye basmaya hale getirmek * içinde wavelab, sound forge, yada cool edit gibi programlar kullanilabilir. bilgisayarin yaninda mixer, effect processor, mikrofon vs. gibi daha baska aletler eklenerek home stüdyolar profesyonellige bir adim daha yaklastirilir.

    [edit: aradan o kadar zaman gecip okuyunca yazdigim bu software ve hardwarelerin ne kadar demode kaldigini da farkettim. muzik endustrisi oyle hizli ilerliyor ki takip etmek hemen hemen imkansiz gibi. firewire, usb2 gibi teknolojik gelismelerin ses karti teknolojisine yaptigi katki, pro tool'un sagolsun pc platformuna da atlamasi home studio icerisinde kaliteli produksiyonlarin daha iyi uretilmesini sagliyor. oyleki software gelisimiyle bas basa giden dvd teknolojisinin ucuzlamasi ve populerligi, ilerde home studyolarda surround ses produksiyonuna imkan sagliycak demek hicte zor degil, aslinda su an bile yapiliyor]

    en ideali hem analog hem de dijital platformlarda beraber calisan bir studyodur. analog kayit cihazlariyla (mixer, mikrofonlar, belkide bir mic pre-amplifier) çalinan enstruman yada vokal bilgisayara ses karti vasitasiyla aktarilir, ondan sonra prodüksiyona bilgisayar ortaminda devam edilir. kullanilan softwarelerin yardimiyla, bazen de external effect processorlerinin ya da samplerlarin yardimiyla müzik yapilir (eger hayvan gibi bir pc'niz -ve hatta hayvan gibi extradan ikinci bir pc'niz- varsa bir giga sampler yuklersiniz, olur biter). son editing isleri de yapilip wavelab gibi bir programda cd'ye basmaya hazir hale getirilir.

    daha sonra ese dosta dinletilir bu müzik, ya da plak stüdyolarina gönderilip olumlu bir cevap için dua edilir. genelde böyle bir cevap gelmeyeceginden, amatör stüdyosunda müzik yapmaya devam eden müzisyen, hayatini devam ettirmek içinde gündüz, 9'dan 5'e isine devam eder.

    tabii daha sansli olanlar home stüdyolarinda, ciddi prodüksiyon isleriyle ugrasip hayatlarini sürdürürler ama dünya genelinde genellikle azinliktadir bu kesim.
20 entry daha
hesabın var mı? giriş yap