105 entry daha
  • --- spoiler ---

    filmin senaryosunda aslında boşluklar yok. çünkü o boşluklar aslında güncel bilgiler ve senaryonun yola çıkış noktası da bu güncel bilgiler. tabiki bu bilgilerden dünyanın diğer ucundaki bizler haberdar değilsek senaryo boşmuş gibi geliyor. ben bildiğim kadarıyla anlatmaya çalışayım.

    (bkz: meksika uyuşturucu savaşı)
    meksika uyuşturucu kartellerinin yükselişi kolombiya'daki kartellerin (ki bunlardan biri filmde de adı geçen pablo escobar'ın medellin'i) kökünün kurutulması sonucu boşalan piyasanın meksikadaki kartellerin eline geçmesiyle başlıyor. ardından da meksika devleti bu gidişata savaş açtı.
    diğer mesele de cia'in buradaki rolü. cia bu savaş sırasında çokça kere çift taraflı oynamakla, kartellere destek vermekle suçlandı. en büyük kanıt da cia'in içindeki (güncel tabirle) paralel yapılanmalar olarak sunuldu. bizdeki jitem tarzı yapılanmalar.

    filmde kızın ve siyahi elemanın yaşadığı ikilemin sebebi de bu. biz bir iş yapacağız ama kimin için yapacağız?
    diğer elemanların ellerinde belli bir miktar yetki var ama belli ki bunu aşacaklar bunu da gizlemek için kağıt üzerinde sorunsuz bir operasyon için kıza ihtiyaç duyuyorlar (daha sonra filmin gidişatında onu yem olarak falan da kullanıyorlar). zaten filmin tamamında da kağıt üzerinde sorunsuz bir operasyon oluyor.

    kızın üzerinden okursak film, tam bir psikolojik gerilim filmi. psikolojik gerilim türü zaten filmde karakterin verdiği kararlar ve bu kararları hangi koşulda neden aldığına dayanır. yani tutup "ya bunlar neden mal mal operasyona gidiyor?" "neden şikayet etmiyor?" "neden şöyle? neden böyle?" dedirtmek zaten filmin amacıdır. bu sorulara da izleyen filmden aldığı küçük detaylar ile cevap verir, senaryo cevap vermez buna. bu da zaten bir psikolojik gerilim filmini iyi film yapan özelliklerdir. benim anladığım kadarıyla bu filmde "malı arap faikten alıyorduk.." gibi başlayan her ayrıntıyı anlayan bir tirat olsa filmin iyi film olacağını düşünenler olmuş. onlar 2. sınıf gişe filmlerinde oluyor.
    mesela ben kendi adıma kızın bu kadar sorgulamasına rağmen her operasyona sazan gibi atlamasını bilgi toplayıp sonrasında da böyle bir edward snowden'vari bir iş yapma dürtüsüne yordum.

    filmle ilgili asıl nokta düzeni yok etmek değil, düzeni kendi istediğin gibi kontrol edilebilir biçimde dizayn etmek.filmde de cia'in amacı kartelleri yok etmek değil, meksika kartellerinin yerine kontrol edilebilir kartelleri düzenin başına geçirmek. bu vesileyle de düşmanımın düşmanı benim dostumdur felsefesiyle hareket ediyorlar. burada güncel olaylarla analoji kurabiliriz.
    yök'ü kapatacağız diye iş başına gelip, yök'e kendi istedikleri adamları atamak.
    ya da 1973 şili darbesi, 12 eylül, ziya ül hak vs. bunların hepsi düzeni kendi istediğin gibi kontrol edilebilir biçimde dizayn etmek.

    --- spoiler ---
174 entry daha
hesabın var mı? giriş yap