11 entry daha
  • tekrar üstüne basa basa söylüyorum: hakkı verilerek yapılan bilim, insanı hakikate yaklaştırır, yüceltir. bir şarlatanlık türü olan pozitivist bilim ve uzantılarıdır.

    pozitivist bilimin temelinde şu varsayım yatar: "geçerli ve doğru bilginin tek kaynağı duyu deney(im)idir" şimdi arkadaşım, sen bu varsayımın kendisini deney yoluyla ya da başka bir yoldan doğrulayabiliyor musun? hayır. olay bitmiştir. doğrulanamayan bir temel üzerine kurulu olan ve daha baştan kendi kendisini çürüten bir şeye bilimsel filan diyemezsin. pozitivist bilim, bilimdışı ve metafizik olmakla suçladığı şeylerin ta kendisidir. doğrulanamayan bir inanca körü körüne bağlı olan ve bunu sorgulamakta direnen yobaz bir anlayışa dayalıdır. yani evet, ortodokstur.

    örneğin pozitivist bakış açısından ahlak hiçbir şekilde bilimin konusu olamaz. belki sadece değişik toplumlardaki ahlaki inanışları inceleyecek bir sosyal bilimin konusu olabilir en çok. oysa nurettin topçu'nun da dediği gibi "ahlakın olmadığı yerde bilimden de söz edilemez." çünkü bilim, objektif olmak durumundadır, bu da mutlak surette bir dürüstlüğü ve hakikate bağlılığı gerektirir. pozitivist bilim anlayışı insanın manevi yönünü yok saymıştır, kısacası onu bir et ve kemik parçasına, daha da kötüsü bir makineye indirgemiştir. pozitivist bakış açısına göre insanı inceleyebilmemizin tek yolu onu parçalayıp içini açmak, kesip biçmektir.

    ahlakı, vicdanı önemsemeyen bir bilim parayı da bulunca ne olur peki? olabilecek en tehlikeli kombinasyon. hadi insanı da geçtim, kendisini doğadan ayrıştıran, kendisini doğanın bir parçası olarak değil de onun üstünde ya da onun karşısında konumlandıran, dolayısıyla onu ilk önce bir nesneye daha sonra da bir sömürü aracına dönüştüren ve en son da yok olma noktasına getiren bir bilim anlayışı şarlatanlık değil de nedir?

    burada bilimin kendisini değil, bir bilim anlayışını eleştiriyoruz. günümüzde insani gelişimden çok teknolojik gelişmeye önem verilmesinin altında pozitivist bilim anlayışı yatmaktadır. siz asıl şunlara cevap verin bakalım:
    (bkz: kritik eşik/#61469260)
    (bkz: teknolojik tekillik/#61478424)
2 entry daha
hesabın var mı? giriş yap