26 entry daha
  • insanlık tarihinde çok ilginç bir noktaya doğru yaklaşıyoruz. teknolojik gelişmenin iki sonucuna baktığımızda olup biteni daha iyi anlayabiliriz:

    1. öncelikle bilim ve teknolojinin gelişmesi açık bir biçimde kapitalizme hizmet ediyor. karşımızda birer canavar misali devleşerek büyüyen ekonomik güçler var. çok uluslu şirketlerin ulus devletlerin ekonomileriyle kafa tutabilecek noktaya gelmesi size birşeyleri çağrıştırıyor mu? çağrıştırmadıysa avrupa'da feodalizmin nasıl sona erdiğini hatırlayalım: yine teknolojik gelişmelerin de yardımıyla ekonomik bir güç haline gelen ve gitgide çözülmekte olan feodal yapıya kafa tutacak noktaya gelen burjuvazinin ulus-devlet yapısını kurarak feodalizmi her anlamda etkisiz hale getirmesiyle.. vs.

    "gücün kaynağı üçtür" demiş fütürist alvin toffler "kaba kuvvet, bilgi ve para." bugün örneğin bir google'ın fütüristik projelere neden hayvan gibi para döktüğünü sanıyorsunuz? aslında kitleleri kontrol altına almanın daha iyi (daha teknolojik) yollarını arıyorlar, çünkü bu kadar muazzam bilgi ve paranın politik bir güce dönüşmeme ihtimali çok az. (burada bilgi dediğimiz şey araçsal bilgi tabii ki.) yani bu tekillik denen olayla kastedilen şeylerden birisi de aslında şu: "bizim paramız ve bilgimiz (teknolojik gelişme*) öyle muazzam noktalara yaklaşıyor ki, elimizdeki bu hayvani teknolojilerle dünyayı ele geçirdiğimizde neler olabileceğini biz bile bilmiyoruz."

    olaya postmodern belirsizlikle büyülü bir hava verilmesi de başka bir ilginçlik. bir tür gizem var: "büyülü şeyler olacak.." tıpkı modern dönemin başlangıcında yaratılan beklentiler gibi. insanların teknoloji karşısında nasıl büyülendiklerini, dolayısıyla meşruiyet sorunu çekmeyeceklerini çok iyi biliyorlar. çünkü yığınların kendileri için en zararlı, kendilerini en çok köleleştirecek olan şeyleri bile muhteşem bir yenilikmiş gibi büyük bir sevinçle karşılayacaklarından hiç şüpheleri yok.

    gelelim asıl tuhaflığa..

    2. ekolojik kriz.

    birçok diğer şey gibi yine teknolojik gelişmeye borçlu olduğumuz ama nedense kimsenin pek bahsetmediği.. şimdi sıkı durun, çünkü çok yaklaştığı söylenen teknolojik tekillik ile yine aynı şekilde çok yaklaştığı söylenen ekolojik krizin tam olarak aynı ifadelerle betimlendiğini görüyoruz.

    - belirli parametrelerdeki artışın* muazzam hızlara ulaşması sonucu karşı karşıya kalacağımız:

    ö n g ö r ü l e m e z d u r u m l a r

    (bkz: küresel iklim değişikliği olağanüstü hal ilanı)
    (bkz: kritik eşik/#61469260)

    yani doğanın yok olma hızındaki artış, teknolojinin gelişme hızındaki artışla paralel. görünen o ki bu ilerleme dediğimiz şey aslında fazla ileri gitmekten başka bir şey değil. ama evet, sürprizler kapıda. orası kesin.

    ayrıca:
    (bkz: fütürizm/#61469851)
    (bkz: insanın bir makine olması)
    (bkz: transhümanizm/#61515262)
    (bkz: dünyanın nüfus artış hızı grafiği)
    (bkz: insanlığın aslında gelişmemesi/#61478758)
    (bkz: kadınların 2025'te robotlarla seks yapacak olması/@gloomystorm)
21 entry daha
hesabın var mı? giriş yap