25 entry daha
  • amerikan istihbaratının savaş ilanı metnini abd'deki japon büyükelçiliğinden önce çözmesi ve savaş ilanını sunacak olan japon büyükelçisini saldırı başlayana kadar oyalaması, pearl harbor'daki amerikan üssüne posta yoluyla telgraf çekerek uyarıda bulunması* telgraf görevlisinin "önemli olsa postayla göndermezlerdi" düşüncesiyle kahvaltıya gitmesi, radarda japon uçaklarının görülmesine rağmen radarda görevli olmadığı halde radarı tanımaya çalışan askerlerin ciddiye alınmaması gibi bazı imkansız lakayitliklere bağlı olarak başarılı olan saldırı.
    bu saldırı öncesinde japonya, abd tarafından açıkça kışkırtılmıştır. tarafsızlığını ilan ettiği ay satın alma ve kiralama kanununu çıkaran abd ingiltereye 50 adet destroyer kiralamışken, japonların sadece kendilerinden alabildiği petrolü japonya'ya satmamaya karar vermiştir. bu tavrın sonunun nereye gideceğini çözen japonlar abdnin pasifik donanmasını bir seferde savaş dışı bırakmak amacıyla harekete geçmişler ancak çeşitli gereksiz görevlerle pearl harbor dışında bulunan uçak gemilerini yakalayamamışlardır. bunlardan en ilginci ise o gün pearl harborda olacakken izindeki adamlarını toplamak üzere yolunun pek de üzerinde olmayan bir adaya gitme emri alan uçak gemisi enterprisedır. (normal prosedür personelin uçakla uçak gemisiin demirli olduğu limana götürülmesidir).
    yukarıda anlatılan gerçekler ışığında bir çok teori ortaya atılmış olup bunlara komplo teorisinden çok dışişleri politikası, veya yakın olasılıklar gözüyle bakılmalıdır.
    sonuçta abd halkı savaşa girmeye kandırılmış ve abd, çelik sanayii ve onun desteğinde gelişen silah sanayii ile bugünkü silah tüccarlığı mertebesini elde etmiştir. rakamlar savaş bittiğinde abd'de her ay 1000 tank 1200 bombardıman uçağı üretildiğini göstermektedir. bu uçakların çoğu ilk veson uçuşlarını filmlerde gördüğünüz uçak mezarlıklarına yapmışken tanklar ise ülkemiz dahil pek çok az gelişmiş ülkenin silahlı kuvvetlerinde hala görev yapmaktadır.

    (bkz: nereden nereye)
    (bkz: ne anlıyorsunuz şu savaş tarihinden allah aşkına)
135 entry daha
hesabın var mı? giriş yap