• burdur’un ağlasun ilçesinde bulunan sagalassos antik kenti, antik dönemde pisidia olarak bilinen bölgede yer almaktadır. ilk yerleşim izleri günümüzden 12.000 yıl öncesine kadar gittiği sagalassos antik kenti, orijinal yapı taşlarının neredeyse tamamının bulunabildiği anıtsal yapıları ile iyi korunarak günümüze kadar gelmiştir. kentin planı, üzerinde kurulmuş olduğu teraslı yapı düşünüldüğünde oldukça dikkat çekicidir. 1000 yıllık seramik üretimi ile sagalassos, antik dönemlerdeki en uzun süre seramik üretimi yapan bir merkezdir. unesco dünya mirası geçici listesi’nde yer alan antik kentin en göze çarpan yapılarından biri tiyatrosu ve antoninler çeşmesi’dir. antoninler çeşmesi ms. 161-180 yılları arasında roma imparatoru marcus aurelius zamanında yapılmış ve tanrı dionysos’a ithaf edilmiştir.

    büyük iskender’in bölgeyi kendi topraklarına katmak istemesiyle ilk kez adını duyuran kent, mö. 333 yılında kanlı bir savaşla büyük iskender’in eline geçer. daha sonra birçok kez el değiştiren sagalassos, önce seleukosların, sonra bergama krallığı’nın, roma cumhuriyeti’nin, galat kralı amyntas’ın eline geçer. imparator augustus sayesinde tekrar roma imparatorluğu’na katılır. 518 yılında büyük bir deprem geçiren kent, 542 yılında veba salgınıyla boğuşur.

    1989 yılından beri bilimsel kazı çalışmalarının yürütüldüğü sagalassos antik kenti’nde 2016 yılı kazı çalışmaları sırasında ms. 2. yüzyıla tarihlenen lahit, kremasyon (yakarak gömme) urnesi ve tonozlu mezar odası bulundu.

    prof. dr. jeroen poblome’un başkanlığında gerçekleştirilen kazılarda, ms. 2. yüzyıla tarihlenen ve iyi korunmuş durumda bulunan lahdin hemen altında, içerisinde bir kremasyon urnesi ve ikinci kremasyonun kemiklerini içeren tonozlu bir oda da tespit edildi.
32 entry daha
hesabın var mı? giriş yap