146 entry daha
  • iyi ve eski bir beyoglu mudavimi olarak sizlere son 20 yillik gelisimini ozetleyebilirim:

    90'li yillarin basinda bir gezi icin geldigimde ilk goturdukleri yer istiklal caddesi olmustu. izmir'den gelen birisi olarak tum izmir'de gordugum sinema sayisini sadece istiklal caddesinde gormustum ve cok sasirmistim.

    bana soylenen ilk seylerden birisi de kesinlikle istiklal'in paralel sokaklarinda gezmemem ve mumkunse odakule civarindan geri donmemdi. zira o donem cokca bildigimiz bali ceken veya tinerci cocuklarin oldugu harabe evlerde yasanan gasp, yaralama gibi durumlar herkesin malumu idi. 2000'lerin ikinci yarisi bu duruma ciddi anlamda onem veren belediyeler bu isi gayet iyi temizlediler. bu kisa turdan aklimda kalanlar istiklal'de gezen avrupalı turistler ile her ara sokakta gidilebilen birahaneler ve ocakbasi kulturunun oldugu meyhanelerdi. mesela yesilcam sokagindaki birahanelerde yesilcam filmlerinde figuranlik yapmis ama bir hayli yaslanmis oyunculari gorebiliyordunuz.

    yaklasik 5-6 sene sonra temelli kalmak amaci ile istanbul'a geldigimde istiklal benim icin baska anlamlar ifade ediyordu. arka sokaklar yine yasakti ama her kosesini adim adim ezberliyordum. 1990'larin sonu diyebilecegim donemde istiklal kalabaligi daha da artiyordu. oyle ki gunun her saati diyebilirim. arap turistler parmakla gosterilecek kadar azdi. avrupali coluk cocuk kalabalik turistlerin oldugunu soyleyebilirim. ıstiklal caddesindeki dukkanlarin tamami simdiki gibi konfeksiyon uzerine degildi. ıckili mekanlar, kitapevleri, canli muzik calan yerler, tiyatro salonlari vardi. simdi cok enteresan olabilir ama o donem balik pazarinin girisinde hemen sagda hengame diye bir mekan vardi. bu mekan daha cok travestilerin oldugu, gaylerin ve lezbiyenlerin takilabildigi ve herkesin rahatlikla girip cikabildigi bir yerdi. sezen aksu ve donem unlu popculari da cokca gordugumu hatirliyorum. boyle en az 6-7 mekan vardi adini unuttum. pink bar vardi simdi aklima geldi. bununla beraber turku barlar da istiklal'in vazgeçilmezi oldular. fakat o donem kubat, yildiz tilbe, erkan ogur gibi sanatcilar sahnr alirlardi ve yer bulmak imkansizdir. 90'li yillarindan basindaki birahaneler yerlerini bu tarz eglence mekanlarina birakiyordu. 2000'lerin basindan itibaren bu mekanlar yavas yavas kapandi. yanlis politikalar, servis kalitesinin dusmesi, fiyatlarin artmasi, beyoglu mudavimlerinin cekilmesi, kiralarin artmasi gibi onlarca sebep buna imkan verdi. fakat kalabalik hic eksilmiyor profil degisiyordu.

    2000'lerin ilk yarisinda canli muzik mekanlari yerlerini dj muzigi ile beraber kafa sallanarak eglenen gece cluplerine birakmaya coktan baslamisti bile. bu donemde ilginc bir sekilde modern birahaneler ortaya cikmis ozellikle taksim meydani civarinda su anda yikilan gezi parki etekleri ile beraber kazanci yokusunda artmaya baslamisti. fiyat olarak dusuk, daha cok universite ogrencilerine hitap eden mekanlardi bunlar. biraver gibi musluktan bira icilebilen konseptlerdi. ve su anda size hayal gibi gelebilir ama taksim meydaninda meydanda oturarak bira icilebiliyordu. simdilerde bu mekanlarin yerini tatlicilar, kahveciler almis durumda. meydanda alkol alınabilecek tek yer otel binalari ya da bahceleri.

    2000'lerin ikinci yarisinda issiz adam filmi ile ortaya cikan bir istiklal meraki olustu insanlarda. 90'larin sonunda oradan kacan aydin, demokrat, gelir duzeyi yuksek musteri profili tekrar barisiyordu taksim ile. zira issiz adam filminin çekildiği yerlerdeki kalabalik o donem inanilmazdi. filmle beraber hayatimiza giren muzikleri hatirlarsaniz ve o donem taksim'de her yerde caldigini da hatirlayacaksinizdir mutlaka. asmalimescit yikiliyordu. cezayir cikmazi'nda yer bulmak zordu. mekan ustune mekan aciliyordu. haftanin 7 gunu yer bulamiyordunuz. girilemeyen paralel sokaklar acilmis, tinercilerden temizlenmis, belediye hizmetleri de belli bir seviyeye yukselmisti. balik pazari girisinde sagdaki hengame acilmamisti ama ayni yerde cadde uzerinde olan simdiki hotic magazasinin yerinde sarabi diye mekan da acilmisti. ıssiz adam filmi ile beraber hayatimiza sarap girdi ve sarabi gibi andon gibi sarapevleri acildi. bana gore taksim'in zirve yaptigi takvin tam olarak budur. soyle bir gun gecirebiliyordunuz mesela: romantik bir sarapevinde sarabini ic, gecenin ilerleyen saatlerinde turku bara gidip halay cek, gecenin sonunda da bir clube git sabahin 5'inde evine dogru yol al. bu donem markalarin zirve yaptigi donemdi ayrica. kemanci, roxy bar, otto gibi sosyetik mekanlarinda oldugu hatta bi donem cok meshur taksim maksim'in acildigini da hatirliyorum.

    her guzel sey gibi bu da cok kisa surdu taksim'de. zira 2000'lerin ilk ceyregi gecilmisti ve akp toplum uzerinde baskisini arttirmaya baslamis, sigara yasagi ile beraber yol kenarlarindaki masa-sandalyeler zabitalar esliginde kaldirilmis, muzik yayin yasagi 02:00 itibari ile genisletilmis, toplu tasima araclari da 00:00 itibari ile sonlandirilmisti. alkol uzerindeki vergiler arttirilmis bununla beraber alkol ruhsatli mekan acmanin zorlastirildigina da tanik olmustuk.

    2000'lerin ortalarinda ise degisen turist profili ile beraber alkollu mekan sayisi bir elin parmaklarini gecmeyecek sekilde ve kiyida kosede ayakta kalmaya calistilar. yuksek kiralar neticesinde buna cok da direnemediler.

    alkol tuketen turist cok para harcayan turist de demektir. yerli ya da yabanci farketmiyor. simdi bu turistler artik buralara gitmiyor. o yuzden mesela corbaci, bufeci de is yapamiyor. mcdonals'dan aldiklari yemekleri otel odalarında yiyen kafile gibi gezen arap turistler uymaz taksim'e.

    tum bu degisimlerle beraber simdilerde taksim, istiklal cok sevimsiz bir yer olmustur artik. avm'lerden kacan insanlarin yeri idi burasi ama tam ortasina avm dikildi. avm sinemalarindan kacan insanlarin gittigi tarihi emek sinemasi yok mesela. ya da inci pastanesi. bu tarihe sahip cikamadigimiz icin elimizden aliyorlar buralari.

    mesela istiklal'de ferhan sensoy yillardir tiyatrosu var ve oynuyor. kac kisi buraya gitti ve oyun seyretti?
283 entry daha
hesabın var mı? giriş yap