• tanıdığınız veya tanımadığınız insanların, sizi içermeyen diyaloglarına bir şekilde kulak misafiri olursunuz, diyalogda taraflardan biri öbürünü yanlış anlar, öbürü de yanlış anlaşıldığını anlamaz. bir girdap gibi devam ederken bu yanlış anlama çıkıp düzeltmek için yanıp tutuşursunuz ama "sen kimsin", "sana ne" tepkilerden, en olmadı "bu kim lan" şeklinde boş bakışlara maruz kalacağınızdan korkarsınız.

    örneklendirelim:

    geçen günlerde bir avm'de otururken, yan masada hararetli bir futbol tartışması dönüyor. gençlerden biri ötekine dedi ki;

    a: yaa asıl onu bırak dortmund-varşova maçını biliyor musun naptı dortmund?
    b: yendi mi yoksa varşova
    a: hem de nasıl, 8-4 bitti.

    şimdi olanı anladınız mı? ilk delikanlı bildiğini aktarmak için o kadar heyecanlıydı ki karşısındakinin sorusunu tam dinlemedi, ilk 3 harfte falan bıraktı ve içinde devam eden çoşkuyla sürdürdü anlatısını. ancak bundan sonra işler sarpa sardı.

    b: yuh ya nasıl attılar 8 tane
    a: valla bu almanlar böyle çok acayip
    b: aynen çok acayipler, o kadar da iyi takım
    a: bakma iyi takım miyi takım alman sonuçta dinler mi

    diyalog hararetle devam ediyor ama ikisi bambaşka şeylerden bahsediyor. resmen terliyorum oturduğum yerde, a'ya eğilip, arkadaşın mevzuyu farklı anladı demek istiyorum. diyemiyorum da. taraflardan biri çıkıp öyle net bir cümle kursun ki öbürü konunun yanlış anlaşıldığını fark etsin umudu ile her cümlede yan masaya biraz daha yaklaşıyorum.

    b: bizimkilerden atan oldu mu
    a: nuri attı bir tane
    b: ama yetmemiş görüyor musun
    (aha valla, ilki duruma ayılacak heyecanı)
    a: bir de ilk golü varşova attı
    b: morali bozuldu demek ki dortmundun
    a: valla ya 8-4 resmen
    (adam hiç dinlemiyor)

    bu ve benzeri iki arkadaşın birbirini yanlış anladığı ama sanki doğru anlamış gibi diyalogu bozmadan devam ettirdiği nice ana şahitlik ediyor, her seferinde araya girmek istiyor, giremiyor, giremedikçe strese giriyorum.

    abi nolur dinleyin bir karşınızdakini.
1 entry daha
hesabın var mı? giriş yap