2 entry daha
  • hildebrand'ın şarkısı. orijinali althochdeutsch* dilinde yazılmış olan kahramanca/destansı/epik bir şiirdir. alman edebiyatının ilk eserlerinden biridir.

    özet geçecek olursak; hildebrand, karısını ve oğlunu geride bırakıp sürgüne giden bir savaşçıdır. 30 yıl sonra eve döner. şiirin başlangıcı savaş meydanında karşılaşan* iki savaşçıyı tasvir eder. bunlar hildebrand ve oğlu hadubrand'dır. ancak hadubrand babasını tanımaz. ki zaten kendisine babasının öldüğü söylenmiştir. hildebrand'ın kendisini kandırmaya çalıştığını düşünür ve verdiği hediyeyi de geri çevirir, onu sahtekarlıkla suçlar ve korkaklığını ima eder. hildebrand kaderini kabul etmek zorundadır zira dövüşü reddetmek onuruna sığmaz. kendi oğlunu öldürmek ya da onun tarafından öldürülmekten başka seçeneği yoktur. dövüşmeye başlarlar ve kalkanları parçalanır. şiir burada kopuyor ancak deniyor ki daha sonraki bir iskandinav metni savaşın muhtemelen hadubrand'ın ölümüyle sonuçlandığını söylüyormuş.

    aynı zamanda hildebrandslied, menhir'in 2007 çıkışlı albümünün ismi. buraya asıl gelme sebebim de oydu ancak daha sonra şiiri öğrendim filan filan*. neyse. albümün parça listesi şu şekildedir:

    1. das alte lied des windes
    2. des kriegers gesicht - ulfhednar
    3. intro
    4. das hildebrandslied - teil i
    5. das hildebrandslied - teil ii
    6. dein ahn
    7. weit in der ferne

    tek bir favori seçmem gerekseydi das hildebrandslied - teil i derdim tabii ki, ama albüm genel olarak oldukça sağlam. beni en çok etkileyen şey heiko gerull'un vokalleri oldu. clean söylediği yerlerde çok çok temiz ve resmen güç dolu, olgun bir vokali var. nasıl tasvir edeceğimi bilemiyorum, tüylerim diken diken oluyor, tuhaf bir ruh hâline bürünüyorum, adeta ilahî bir havası var. bunun dışında en çok hoşuma giden şey albümün genelinin sağlam bir melodik altyapıya sahip olması. yerinde kullanılan koral vokaller ve bazı şarkılarda alışıldık enstrümantasyonun dışına çıkılmış olması da şarkılara zenginlik katıyor aslında ama bunlara rağmen tuhaf bir yalınlık hissi var bence albümün genelinde*. belki ben dinlerken arınmış hissettiğim için öyle geliyordur, bilmiyorum*.
hesabın var mı? giriş yap