1 entry daha
  • serbest cumhuriyet firkasi nin bu denli ilgi gormesinin bir sebebi de, turkiye nin dunyadaki ekonomik krizden etkilenmesidir. turkiye nin bu krizden etkilenmesi kacinilmaz olsa da, yani bu chp nin sucu olmasa da, halk durumundan sikayetci oldugu icin iktidari degistirmek ister. zaten fethi okyar da liberal gorusleriyle taninmaktadir, devletin ticarete, sanayiye, ekonomiye pek karismamasi gerektigini dusundugu bilinmektedir.
    ayrica 1924 yilinda terakkiperver cumhuriyet firkasi nda oldugu gibi, bir muhalefet ortamini firsat bilen tutucular, cumhuriyet ve laiklik dusmanlari, eski kirginlar, imparatorluk artiklari, mezhepci, tarikatci cevreler hemen bu parti icinde yuvalanmaya baslamislardir. partinin amacindan iyice uzaklastigini ve de cumhurbaskani mustafa kemal ataturk un destegini kaybettigini goren fethi okyar partiyi kapatir.
    1924 teki cok partili duzene gecis denemesini seyh sait isyani nin izlemesinde oldugu gibi, 1930 denemesi de vahim bir ayaklanmaya zemin hazirlamistir (bkz: kubilay olayi). meclisteki muhalefetin hizla buyuk bir guce ulasmasi, naksibendi tarikati nin bir kez daha cesaret bulmasina ve isyan cikarmasina yol acmistir.
54 entry daha
hesabın var mı? giriş yap