4 entry daha
  • birsürü artısı ve eksisi olan bir meslektir. bu meslekte ilerlemek ve kendinizi saygıdeğer bir konuma ulaştırmak için makyavelist olmanız şarttır. bu olmazsa olmazdır. eski türk filmlerinde bahsedilen tüm bizans oyunlarını iyi bilmeniz lazım, siyaseti iyi bilmeniz gerekiyor. sağ sol güncel saçmalıklardan bahsetmiyorum ha, ,insan ilişkilerinde siyasetiten bahsediyorum.ikna kabiliyetiniz ileri derecede üstün olmalı. hitler gibi, erdoğan gibi hitabet yeteneğiniz, insanlar sizi görünce: " dinleyelim bu adamı" diyebilmeli. hukuk bilginiz her daim sıcak olmalı, bir konuya yeterince vakıf değilseniz, o konuyu bilmediğinizi hissettirmeden konuyu değiştirin, ve sonrasında o konuyla ilgili detaylı araştırma yaparak tekrar o konuyu açın. ayrıca üstün bir yanınız varsa alakalı alakasız her yerde bu durumu gösterin, insanlara ben sizin babanızım diyebilmelisiniz. misal iyi bir hukuk fakültesinden mezunsunuz ancak avukatlık ruhsatınızda "ankara hukuk mezunudur" yazmıyor olduğunu gördünüz. bunu belirtin, bak arkadaşım ben farklıyım anladın mı ha? ayrıca nabza göre şerbeti vermeyi iyi bilmeli ve toplumun değerleri ile geçinmeyi öğrenmelisiniz(ben öğrenemedim mesela).
    tüm bunları yapsanız da yine de işler iyi gitmeyebilir.napalım sistem böyle, sizin " bu salak nasıl böyle işleri aldı", veya " bu keriz nasıl oluyor da bu kadar yükseldi" diyebilirsiniz. işte o zaman ailenizin bağlantıları, hangi cemaatten veya hangi siyasilerle olan bağlantınız önem kazanıyor.
    bunlardan başka çok zevkli olabilen bir meslektir. biraz şans ile bir kaç sene içinde evinizi arabınızı alıp puronuzu viskinizi içebilirsiniz, ancak büyük bir çoğunluk bu şansda olmuyor. özellikle 40 yaş üzeri insanlar hala hukuk fakültelerinin okuması zor, ancak sonrasında mesleğinin getirisinin yüksek ve itibarlı bir meslek olduğunu düşünebilir. maalesef durum eskisi gibi değildir,her yerde olduğu gibi bu meslekte de sistem arz ve talep dengesi üzerine kuruludur. şu an arz talepten kat ve kat daha yüksektir. o halde burada ne yapmak gerekiyor. talep her daim yüksek kalite ister. düşük kalite arzlara itibar etmeyecektir. eğer bu arz talep dengesi arasındaki savaşta yer almak istiyorsanız ve kendinize güveniyorsanız , hiç durmayın, serbest avukatlığa dalın. eğer bu arz ve talep dengesi size göre değilse, veyahut arkanız sağlam değilse, ya bir şirketin, bankanın hukuk müşavirliğinde çalışın veya kendinizi daha da sağlama almak istiyorsanız hazine avukatlığına geçin. tüm bunlar da sizi iğrendirdi ise taşra falan farketmez ben statü istiyorum diyorsanız hakim-savcı olun, yok ben ankara -istanbul harici çalışmak istemem diyorsanız. uzman yardımcısı olmaya çabalayın.
    hiçbiri kolay değil, hepsi farklı yönlerden meşakkatli.tercih size kalmış.
    not: bu bilgiler genel itibariyle türkiye'deki elit hukuk fakülteleri(ankara, istanbul vs.) mezunları için yazılmıştır.ancak elbette bazı yönleri itibariyle diğer mezunları da içerir.
33 entry daha
hesabın var mı? giriş yap