8 entry daha
  • cumhuriyetimizin kurucusu gazi mustafa kemal atatürk'ün:

    "... fakat bu prensipleri, gökten indiği sanılan kitapların doğmalarıyla asla bir tutmamalıdır. biz, ilhamlarımızı, gökten ve gaipten değil, doğrudan doğruya yaşamdan almış bulunuyoruz."

    cümlelerine gönderme yapılarak, biraz da çarpıtılarak sarf edilmiş ifade.

    kusura bakmayın ama atatürk dedi diye eleştirmeyecek değilim. belki boş bulunarak sarf ettiğini veya yanlış bir kanıda olduğunu düşünüyorum bu konuda. zaten bir fikir üzerinde düşünmeden, sırf önemli biri öyle diyor diye tasdik etmemek de sanırım atatürk'ün türk milletine yeniden öğrettiği faziletlerdendir.
    gökten inen kitapla kod da yazılmaz, uçak da kullanılmaz. ama ahlaki ölçütler her iş için gereklidir. onurlu, ahlaklı, şerefli bir insan; bir pilot, bir cumhurbaşkanı, bir işçi, bir asker, bir doktor, bir çiftçi olmak bana göre çok önemlidir ve bunun kaynağı da esasen ilahi metinlerdir. şahsen ben bu metinlerin -önceki halleriyle tamamının şu anki haliyle birinin- hakikaten kainatın yaratıcısı tarafından yeryüzüne indirildiği kanısındayım.
    evet direkt olarak bir ilahi bir kitap, nasıl devlet yönetileceğini uzun uzadıya anlatmayabilir. ama sizinle bereber vatan kurtaracak kadınıyla, erkeğiyle, kızıyla, kızanıyla mücadele edebilecek nesiller yetiştirebilir. evet onu diyorum: o kitabın yetiştirdiği nesiller olmasa anadolu işgalden sadece türk oğlu türk olduğu için kurtulamazdı mesela.

    edit:
    arkadaşlar atatük'e ait olan tam metin konusunda uyardı.

    edit2:
    inançsız insan ahlaksızdır veya onursuzdur demiyorum asla. bu duyguların kaynağı ilahi metinler yani tanrı buyruğudur. humanizm gibi seküler ahlak anlayışlarının da çıkış noktası ilahi metinler olsa da, bunlar referans noktası olan tanrı inancını ve mutlak adaleti reddettiğinden, nesilden nesile sürdürülebilir ahlaki sistemler değil, vicdani yanılsamalardır bana göre.
98 entry daha
hesabın var mı? giriş yap