• maalesef iş bulamadığı için kendi canına kıyan üniversite mezunu kardeşimiz.

    yeni gelmiş askerden ibrahim, iki hafta önce. 6 lira parası varmış cebinde bulduklarında. 6 lira lan, 6 lira.

    biliyorum saçma sapan yorumlar yapanlar olacak, bom boş mezun olmasaymış diyecek kimileri, kafasını kullansaydı diyenler belki de... oturduğunuz yerden konuşup dururlar biliyorum..

    ben yine de konunun birçoğunuz tarafından bilinmeyen kısımlarına değineceğim..belki ibrahimi anlayabilirsiniz..

    sevgili ibrahim sıradan bir üniversitenin coğrafya bölümünden mezun. bu üniversite batıda gibi görünse de aslında taşra üniversitesi olarak nitelendirilen bir yer. buna rağmen sadece bu bölümden her yıl 200'e yakın öğrenci mezun oluyor. köklü üniversiteler diye bilinen yerlerde bile bu sayı 100'ü geçmezken, yök tüm bunların üzerine bir de istanbul üniversitesi'nde uzaktan eğitim coğrafya bölümü açıyor. ve bu bölüm, bilgisayar başından coğrafyayı öğrendiğini zanneden 2000 civarında mezun veriyor. evet, her yıl uzaktan eğitim coğrafya bölümünden mezun olan coğrafyacı sayısı yaklaşık 2000!

    türkiye genelinde ise mezun durumda olan yaklaşık 13000 (on üç bin) coğrafya bölümü mezun bulunmakta. bu sayı her yıl artmaya devam ediyor..

    2016-2017 döneminde bu branştan kaç öğretmen ataması oldu dersiniz: 350-400 civarında. yani %5'i bile değil..

    belki çok sevdiği için, belki yanlış tercih, belki çaresizlikten yazdığı bölümün durumu böyleyken söylesenize ibrahim ne yapsın? bütün akademi bu duruma sessizken; üniversitelerde hocalar bu konuya çözüm bulmak için uğraşmak yerine, götlerini kaldırıp, birlik olup ankara ile bu konuları konuşmak yerine birbirlerini yiyorken; devlet biyoloji bölümünden daha sayısal olan bir bölüme sırf sözel ve meslek lisesi öğrencilerinin sayısını eritmek için her yıl binlerce öğrenciyi gönderip ardına bakmıyorken; söylesenize ibrahim ve onun gibiler ne yapsın?

    birçoğunuz bilmez belki, fen-edebiyat öğrencisinin fazla alternatifi yoktur. ya dershanelerde hafatada 50 saat derse girip stajını kaldırmaya uğraşacaktır ya da kpss'ye umut bağlayıp; %3 içerisine girmeye çalışacaktır. tabii, mülakat sınavını geçebilirse.

    yapmamalıydı yine de ibrahim. tüm kötü şeylere karşı var olan güzellikleri görmedi, göremedi belli ki. değmezdi be güzel kardeşim.. her şey, geçtim, gülüşün bile kalmalıydı tüm bunlara inat..

    cennet olsun mekanı..
12 entry daha
hesabın var mı? giriş yap