92 entry daha
  • lisede tarih dersinde bize ilke ve inkılaplar öğretilmeye çalışılırdı. o kadar sıkıcı geçerdi ki bütün sınıf uyuklardı. o günlerde ne sıkıcı bir ders derdim.

    ancak ne zaman ki cumhuriyet öncesi o karanlık zihniyeti tanıdım, işte o zaman yapılanların ne kadar büyük bir devrim olduğunu anladım. bazı arkadaşlar hala osmanlıcılık oynamak istiyor. o zihniyet geri gelsin istiyor. ama nasıl bir zihniyet olduğunun farkında değiller.

    örnek isterseniz

    - (bkz: ertugrul faciasi)

    - (bkz: duyun i umumiye)

    - (bkz: balkan savaşları)

    - (bkz: sarıkamış faciası)

    - neden çanakkale'de yüzbinlerce mehmetçik öldü biliyor musun? o çok muhteşem osmanlı'nın genelkurmay başkanı bir almandı. düşman kuvvetlerini yani ingilizlerin topladığı anzakları, hintlileri ve diğer sömürgelerden askerleri almanya'ya gönderemesin diye uzattıldı o savaş.

    - o çok bayıldığın arapların fahreddin paşa 'ya medinede ne yaptığını bir öğren.

    - bir kerecik aç "nutuk"u oku. nasıl kurulmuş bu ülke? içinde yazanlara inanmasan bile oku.

    - osmanlı'daki %8 lik okur- yazar oranının nedenini incele.

    - matbaa 400 yıl sonra geldi osmanlı'ya. şimdi bir hayal et, bilgisayar keşfedildikten 400 yıl sonra gelseydi türkiye'ye nasıl bir ülke olurduk?

    - suriye, ırak, iran, mısır, suudi arabistan, bulgaristan, romanya, bosna hersek, libya, lübnan, filistin gibi osmanlı'nın toprağından kopmuş ülkelerin kuruluş yılları türkiye cumhuriyeti'nden daha öncedir. neden bu ülkeler gelişmişlik düzeyi olarak türkiye'nin gerisindedir? çoğunun coğrafi konumu, yer altı zenginlikleri, terörden uzak hayat sürmek gibi avantajları olduğu halde neden türkiye kadar gelişememiş bu ülkeler? işte burada atatürk faktörü devreye giriyor. yaptığı reformlar farkı yaratan.

    atatürk'ü ilah seviyesine çıkaranlar atatürk'e en büyük zararı veren kişiler aslında. onun yaptıklarını anlatmak yerine, ondan önceki devri anlatıp nasıl bir ortamda bu devrimleri gerçekleştirildiği öğretilse, zaten bu tarz başlıklar hiç açılmaz.

    atatürk'ün devrinde yaşamış diğer liderler kimdir bir bak. stalin, mussolini, churchill, az biraz hitler. bu isimlerden neden ayrı atatürk bir düşün?

    bunları bir oku, araştır, ezberini boz, sana öğretilenleri unut. sen bul doğruyu. objektif olarak bu zihniyeti gerçekten isteyip istemediğini düşün. o zaman atatürk'ün neden bu kadar sevildiğini daha iyi anlarsın.
718 entry daha
hesabın var mı? giriş yap