7 entry daha
  • borneo adası'nın doğu açıklarında bulunan sipadan adası, 2000-2002 yılları arasında malezya, endonezya ve filipinler ile yaşanan egemenlik sorunları sonrası malezya egemenliğinde kalmış, 2000 yılında yaşanan tatsız bir olay sonrasında konaklamaya kapatılmış ve koruma altına alınmıştır.ada

    türkiye'den ulaşmak biraz zahmetli olabilir. genellikle, uçakla kuala lumpur, oradan iç aktarma ile tawau(borneo) ve oradan da karayoluyla sahil şehri semporna'ya ulaşılır. buradan otellere ait teknelerle konaklama yapılacak yakın adalara geçilir. konaklama için başlıca iki seçenek mevcuttur, mabul adası ve kapalai.

    sipadan adası'nın etrafını kumsaldan yürüyerek yarım saatte dolaşmak mümkündür. adanın en ilginç özelliği ise, deniz tabanından bir anda 600 metre yükselerek deniz yüzeyine çıkması. anakaradan 40 km açıkta, deniz içinde yükselen 600 metre yükseklikte bir bacabu düşünün; 'sipadan' bacanın deniz üstünde kalan kısmı ve sadece 120 metrekare. adanın iskelesi(jetty ..) bu 600 metrelik derinliğe doğru uzatılmış dünyalar arası bir platform gibidir ve kumsaldan sadece 30-40 metre açıkta büyüleyici bir sualtı duvarının ucunda sonlanır.

    sipadan adası'na teknelerle günübirlik ulaşmak gerekir ve ada etrafındaki sayısız dalış noktasından ..en popüler bir kaçı şunlardır;

    the drop off: iskelenin önündeki duvar. burada dalış yaparken altınızda 600 metrelik bir derinlik olduğunu bilmek biraz ürpertici olabilir.

    barracuda point: iki metreye yakın barracuda görebilirsiniz.

    coral gardens: en renkli mercanların yoğun bulunduğu dalış noktası. şanslı gününüzdeyseniz manta ray görebilirsiniz.

    whitetip avenue: 'whitetip reef shark' denilen, dorsal(sırt) yüzgecinin ucunda beyaz bir leke bulunduğu için bu adı alan köpekbalıklarının en çok görüldüğü dalış noktası.

    turtle tomb: birbirine bağlı su altı mağaralarıyla dolu bir dalış noktası. zemini çok ince kum tabakasıyla kaplı olduğundan, kazayla suyu bulandırırsanız, çıkış yolunu bulamayabilirsiniz. mağara tabanındaki kaplumbağa iskeletleri durumu net açıklıyor.

    west ridge: siyah mercan ve su kaplumbağalarının bol bulunduğu dalış noktası.

    north point: akıntı olması sebebiyle sualtı canlılığı daha zengin ve sürprizlere açık bir dalış noktası.

    edit: görseller eklendi.
2 entry daha
hesabın var mı? giriş yap