46 entry daha
  • isminin road to the planet of the apes olması gereken yeni üçlemenin son filmi bana göre ise en zayıf halkası. fragmanlar olsun, afişler olsun herkesin beklentisi bir savaş filmi görmekti keza ikinci filmin sonunda bile bunun sinyalini almıştık ama savaş filminden ziyade bir yol ve karakter gelişimi filmi izledik. bu konuda resmen bir kandırmaya gitmiş olmaları hoş olmamış.

    --- spoiler ---

    filme gelirsek açılış sahnesi çok iyiydi. full metal jacket'a selam çakmalı orman içi çatışma sahnesi filme beklentimi bir anda yükseltti ama tüm film boyunca göreceğimiz tek savaş sahnesinin bu olmasına sonradan sinir oldum tabi. sezar'ın ailesinin öldürülme sahneleri falan da iyiydi ama bundan sonra tempo bir anda düşüyor ve yol filmine bağlıyor. daha sonrasında sezar'ın intikam alma hikayesini izliyoruz. daha sezar odaklı ve onun karakterinin değişimine odaklı bir senaryo var.

    yolda buldukları konuşamayan kız olayının açıklanması filmin en beğendiğim bölümü oldu. bu serinin sanırım en iyi yaptığı olay efsanevi ilk planet of the apes filmi ile harika köprüler kuruyor olması. ilk filmdeki konuşamayan, maymunlara göre daha ilkel olan insanların nasıl bu hale geldiği bu filmde net bir şekilde cevaplanıyor. konuşamayan kızı başta dilsiz sandık ama daha sonra konuşamayan askerlerin öldürüldüğünü gördük. sezar ile albay arasındaki konuşmayla ise tüm parçalar yerine oturdu. bu soruyu mantıklı bir şekilde bağlamaları güzel olmuş. tabi bu filmdeki konuşamayan kız nova'nın ilk filmdeki nova olduğunu söylemeye gerek yoktur sanırım. bir de yeni üçlemenin ilk filminde uzayda kaybolan bir astronot ekibinin lafı geçiyordu. muhtemelen o ekipte daha sonra yeniden dünyaya gelen ilk filmde izlediğimiz ekip.

    sezar dışındaki karakterlerin biraz derinliği eksikti. albay rolünden baya gıcık kaptım ama sanki daha iyi olabilirmiş. woody harrelson biraz sönük kalmış. albayın konuşmaları belki daha iyi yazılabilirdi. bir de filmin espri yanını arttırmak için filme konulan bad ape karakteri çok gerekli gelmedi bana. onun da hikayesi yarım yamalak anlatılmış. başta insanların kampında oğlunun olduğundan falan bahsetti onu bulmak istiyordu ama sonradan bu hikayeden bir daha bahsedilmedi. nova karakterinin de babasını öldürmelerine rağmen maymun ekibini hemen benimsemesi çok inandırıcı gelmedi. ha belki virüsten dolayı insani özelliklerini kaybetmesine bağlanabilir burası.

    andy serkis sezar rolünde bir kez daha kusursuzdu. kamera önceki filmlere göre bu filmde sezar'a daha çok odaklanmış. sezar'ın hissettiği tüm duyguları yüzünden net bir şekilde görebiliyoruz. cgi teknolojisinin geldiği en üst noktalardan birini izledik. görsel efekt dalında bu sene yine oscarı alacağını düşünüyorum.

    hapishane sahnelerini gereksiz uzun buldum. film zaten aksiyondan ziyade bir dram filmi o yüzden yüksek tempo bekleyenler bazı sahnelerde sıkılabilir. hapishane sahnelerinde elini kolunu sallayanın içeri girebilmesi tuhaf olmuş. zaten saldırı bekleyen bir askeri birliğin bu kadar güvenlik açığının olmaması gerekirdi. yine de hapishaneden kurtulma sahneleri ve finaldeki aksiyon filmin tamamındaki aksiyon eksikliğini az da olsa gidermiş.

    finalde yine ilk planet of the apes filminin geçtiği mekana benzer bir yere gelmeleri güzel bir detay olmuş.

    --- spoiler ---

    seriyi seven ve önceki iki filmi izleyen herkes zaten bunu da izleyecektir. benim görüşüm beklediğimden daha düşük tempolu ve fragmanlarda gösterildiği gibi bir savaş filmi olmamasından dolayı önceki filmlere göre daha zayıf bir film olduğudur. ama bu seri sinemada gördüğümüz en iyi prequellerden biri olarak kalacaktır. esas seriye bağlanma anlamında gerçekten mantıklı ve güzel bir iş çıkarttılar.
118 entry daha
hesabın var mı? giriş yap