13 entry daha
  • konuyu biraz "geniş" olarak ele alalım...

    nikon tarafından üretilen ve 24.08.2017 tarihinde resmen duyurusu yapılmış olan yeni nesil bsi-cmos sensör teknolojisi ile donatılmış ilk mid-size nikon dslr kamerası.*

    bu gövde aslında başarılı bir üçlemenin son halkası sayılır. yani yeni bir d700 gibi düşünülebilir.
    nikon'un, d300, d700 ve d3 üçlüsünde yakalamış olduğu başarıyı d500, d850 ve d5 ile tekrarlamak ve devam ettirmek istediği açıkça ortada. her ne kadar içinde bulunduğumuz yıl ve ilerisi için mevcut rakipler ile koşullar farklı noktalara kaymaya başlamış ise de, aileye yeni katılmış olan d850 ile tamamlanan bu yeni üçlü gerçekten iyi iş çıkartacağa benziyor.

    36.3 mp. gibi yüksek bir çözünürlük sunan nikon d800 ve d800e çıktıktan sonra sektörde o kadar büyük bir ses getirmişti ki, hasselblad ve phase one gibi orta format lideri kamera üreticileri bile bazı giriş seviyesi modellerinde fiyat indirimine gitmek zorunda kalmışlardı. ancak zaman içerisinde megapixel canavarı bu iki modelin bazı kronik sorunlar taşıdığı açığa çıkmıştı. d800 ve d800e modelleri ile sol af ve düşük çekim hızlarında yaşanan shutter vibrasyonu neticesinde oluşan netsiz fotoğraf sorunlarından dolayı kullanıcılar mağdur olmuş, nikon ise bu sorunlu gövdeleri piyasadan toplayıp satılanları değiştirmek yerine d610 ve d810 olarak iki yeni model çıkartıp güncellemeyi seçmiş, üretimi hatalı kameraları alan kullanıcılarını ortada bırakmıştı. sonrasında ise nikon d810, sorunları çözülmüş gövde diye lanse edilirken, aslında durumun hiçte öyle olmadığı ortaya çıkacaktı.
    nikon d810 çıkmış, d800e’ye benzer gibi görünen pek çok güncelleme ile sorunların çözüldüğü yeni bir gövde olarak tanıtılmıştı. fakat yapılan onca güncelleştirmeye rağmen yine de bazı sorunları beraberinde getirmişti.
    kullanıcılardan gelen şikayetler üzerine nikon d810'larda 15-20 sn. ve üzerindeki uzun pozlamalar ile 1x2 crop'lu mod'da çekilen fotoğraflarda, sensör'ün aşırı ısınmasından dolayı termal noise adı verilen ve fotoğraflarda beyaz noktalar olarak kendini gösteren sensör hataları çıkmış, nikon bunu kabul etmek zorunda kalmış ve sorunlu d810' ları ücretsiz tamir edeceğini duyurmuştu.
    tüm bu yaşanılanlara rağmen nikon d810 neredeyse yepyeni bir gövde gibiydi.
    öte yandan nikon d800, canon eos 5d mark ııı ile karşılaştırılıyordu. bu karşılaştırma neticesinde genel olarak canon eos 5d mark ııı daha başarılı görülüyordu. ancak güncellenmiş nikon d810 çıkınca bazı çevreler nikon d810'u daha başarılı bulmaya başladı.
    mid-size gövde savaşlarının hız kazandığı bu ortamda piyasaya sürülen ve işin açığı video konusunda "kasıtlı" olarak yetersiz bırakılan canon eos 5d mark ıv ile liderliği kaptırmaya niyeti olmayan canon'a cevap biraz gecikmeli olsa da işte bu d850 ile modeli ile yine nikon'dan geldi.
    ilk etapta oluşturulan algıya göre d850, mid-size dslr gövde konusunda liderliği ele alacakmış gibi görünse de nikon'un kronik ne gibi sorunlar doğuracağını görmeden bu konu hakkında yorum yapmak şu an için erken olur. zira kağıt üzerinde sunulan bazı değerler uygulama ortamında aynı başarıyı yansıtamayabiliyor. özellikle video konusunda.
    örneğin "dslr killer" lakaplı sony a7 sıı video performansı konusunda hepsine nal toplatırken rolling shutter konusunda son derece sorunlu bir konuma sahip.
    d850 nikon tarafından tasarlanmış, 45.7mp. çözünürlüğe sahip arkadan aydınlatmalı (back-illuminated ve ya backside illumination) ve aa (anti-aliasing) filtresiz full frame sensör ile düşük ışık koşullarında daha iyi bir ışık yakalama ve veri oluşturma imkanı sağlıyor. özellikle dinamik aralık konusunda d8xx serisi gövdelerinde kullandığı sensörlerin başarıları ortada iken, kronik bir sorun baş göstermediği sürece yine bu yeni 45.7mp. çözünürlük sunan sensöründe iyi iş çıkartacağını tahmin etmek güç değil.
    nikon, yüksek iso’da canon eos 5d mark ıv’ ün "1 ile 1.5 durak" gerisinde kalan d810'dan biraz dersini almış olacak ki yüksek iso performansı konusunda d850'yi "1 durak" iyileştirilmiş. sony a7 rıı' deki kullanılmış olan arkadan aydınlatmalı sensörün ne kadar başarılı olduğuna bakarsak, bu "1 durak"lık iyileştirmenin gerçek olma ihtimali epey inandırıcı olsa gerek. zira arkadan aydınlatmalı olmayan bazı orta format kameraların dinamik aralık ve yüksek iso performanslarına baktığımızda sony a7 rıı’deki sensörün bu tip kameralara ne kadar yakın olduğunu görebilirsiniz. evet aynı değil ama aradaki fark "1 durak"tan daha az.

    af sistemine bakıldığında nikon d5 ve d500’de kullanılan 153 nokta ve 180.000 piksel ölçüm sistemi d850’modeline aynen entegre edilmiş. otomatik odaklama için d850, tıpkı d5 gibi 99 nokta sensör kullanan (bunlardan 15 tanesi f/8’e duyarlı) 153 noktalı multi-cam 20k af sistemine sahip.
    bu af sisteminin başarısı düşünüldüğünde, d850’nin benzer bir performans sergileyeceği ortadır. muhtemelen 45.7mp. çözünürlük sunan böyle bir gövde için bu doğru odaklama'nın ne kadar önemli olduğunu tartışmaya bile gerek yok.

    seri çekim konusunda güzel bir ilerleme var. böyle yüksek çözünürlüğe sahip olmasına rağmen d850 normal olarak 7 kareye, bir battery grip ve en-el18a/b pil ile beraber ise saniyede 9 kareye kadar seri çekim yapabiliyor. iyi iş çıkartan tampon bellek sayesinde 14-bit kayıpsız raw çekim için 51, 12-bit kayıpsız çekim için ise 170 fotoğraf kaydedebiliyor.
    pil tutacağı ile ulaştığı 9 kare/sn. 14-bit raw (51 adet) hız ile d500 ve eos 7d mark ıı 'ye yaklaşmış görülüyor.
    elbette raw derinliği 12 bit'e alındığında bu 51 çekimlik limit de artıyor. 153 noktalı odaklama sistemiyle birleşince d850, d500 ve d5’i zorlayacak bir rakip gibi görülüyor. tıpkı d300, d700 ve d3 örneğinde olduğu gibi.

    hareketli, 3,2" diyagonal dik ve 170° izleme açılı tft lcd, %100 kapsam ile 2359k nokta çözünürlüklü dokunmatik ekran d850’ye de gelmiş ama bu sefer dokunarak menülerde gezinmekte mümkün. dokunmatik özellikleri ele alındığında d500 ve d5’ten daha gelişmiş olduğu görülse bile fiziki hareket yönleri maalesef sınırlı tutulmuş.
    iso aralığı normal olarak 64-25600 arası olarak karşımıza çıkıyor ancak 32 ile 102400'e kadar genişletilebiliyor. böylece 64 iso ile dinamik aralık konusunda rakipsiz olacak gibi görülüyor.
    d500 modelinde olduğu gibi dx moduna alındığında yine 20mp. fotoğraf çekiyor.
    yeni nesil ve son derece hızlı olan qxd ve her zaman alışık olduğumuz sd kart (uhs-ıı uyumlu) slotları ile iki farklı hafıza kartını eş zamanlı olarak kullanabiliyor.
    artan fotoğraf ve video boyutları ile ilgili seri çekim hızlarının havalarda uçuştuğu günümüzde nikon'un, yeni nesil ve hızlı cfast kart "kullandırılmayan" canon eos 5d mark ıv gibi davranmayıp, en azından bir tane xqd kart kullanabilecek şekilde tasarlaması d850 için son derece yerinde olmuş. çünkü bu yeni nesil cfast ve xqd tipi hızlı hafıza kartlarının, seri çekim ile 4k ve ya raw video çekimi açısından ne kadar önemli olduğu artık su götürmez bir gerçek.

    optik vizör 0.75x büyütmeli olmuş. bu gerçekten güzel bir değer. her ne kadar gözlük kullanan fotoğrafçıları biraz sinirlendirecek olsa da 17mm. bakış mesafesi iyi iş çıkartacak gibi duruyor. sonuç itibariyle aydınlık ve büyük bir vizöre sahip.

    tıpkı mirrorless yani aynasız tip kameralarda olduğu gibi "tam elektronik shutter" eklenmiş. artan kamera hızları söz konusu olduğunda live view yani canlı izleme modunda iken tam sessiz ve seri halde fotoğraf çekmek sanıyorum sony a9'dan sonra ilk defa d850'de kullanılmış oldu. canlı önizleme yapılırken seri çekim hızı tam ve sessiz olarak saniyede 6 kare ve ya 8.6 mp. çözünürlüğünde 30 kare/sn. hız ile belirlenmiş.
    nikon d850 4k video çekimi esnasında full sensör yani sensör alanının "tamamını" kullanarak 4k video çekebilen bir dslr olarak karşımıza çıkıyor. yani video esnasında crop faktörü devreye girmediği için 50 mm. bir lens ile fotoğraf çekerken 4k video çekmek istediğiniz zaman yine kullandığınız lensin odak uzaklığı değişikliğe uğramıyor.
    ancak böyle büyük "taramalı" bir sensörün bazı sorunları doğurduğu da ilk bakışta görülebiliyor. maalesef full sensör 4k video çeken bu canavarın rolling shutter sorununun epey fazla olduğu görülüyor. belki ileride yazılım ile azaltılabilir.
    ayrıca, time-lapse yani zaman atlatmalı çekimler ile 8k çözünürlüğünde videolar oluşturulabiliyor.
    batarya ömrü konusunda yapılan çekim testlerinde (cipa) pil ömrü live view kullanılmadığında 1840 olarak belirlenmiş.
    obtüratör yani perde mekanizması yeniden tasarlanmış. vibrasyon konusunda devrim yaratacak bir tasarım ile d810'dan bile daha sessiz ve titreşimsiz olmuş.
    dahili wifi ve bluetooth var. ancak nikon snapbridge’i kullanmak konusunda neden bu kadar ısrar ediyor anlamış değilim.
    ayrıca çekilen fotoğrafları otomatik olarak aktarmak için yine bluetooth teknolojisi(!) kullanılıyor. böylece 45.7mp.lik fotoğrafları ilgili birime aktarmak için ne kadar beklemek gerekeceğini varın siz düşünün. kartı gövdeden ayırıp bir kart okuyucu ile yola devam etmek sanıyorum en mantıklı ve en ekonomik çözüm. iyi bir wifi aktarım protokolü için 934.95 doları gözden çıkaran nikon wt-7a satın alabilir. battery grip yerine takıldığı için biraz kullanışsız. kişisel ve duygusal tercih yani.
    artık alışık olduğumuz aydınlatmalı arka butonlar yine bu modelde yerini almış. öte yandan dahili açılır tepe flaşı ve gps sistemine yer verilmemiş.

    ek teknolojik bilgi:
    megapixel önemli bir faktör gibi gözükse de esas belirleyici unsur değildir. yani hangi türden olursa olsunlar, bir kameranın sensör başarımı, en başta onun dinamik aralığı, noise başarımı ve kullanılan sensör'ün içinde bulunan her bir aktif pixelin büyüklüğü ile ilgilidir.
    bu aynı zamanda airy disk başarımını beraberinde getirir ki piksellerin büyük olması, fotodiyot üzerine daha fazla ışık düşmesi anlamına gelir. bu ise renk derinliğinin artmasına, yüksek iso değerlerinde daha az noise (gürültü) oluşmasına ve dinamik aralığın artmasına olanak sağlar.
    bu üç unsur genel olarak çözünürlükten önce gelir. ayrıca sony tarafından başta nikon için üretilen sensörler dinamik aralık konusunda gerçekten liderdir.
    öte yandan çözünürlük konusunda profesyonel yapımcılar orta format kamera kullanır. ancak çok daha pahalıdırlar.
    yapıları ve boyutları gereği, 35mm. full frame algılayıcıları ile sunulan yüksek çözünürlüklü bu tip dslr tipi kameralar "küçük" format sınıfına girerler. ayrıca 24x36 mm.lik sensör alanına sıkıştırılan milyonlarca fotodiyot ile bu tür yüksek çözünürlüklü dslr'ler, kağıt üzerinde iyi gibi gözükse de yukarıda saydığım sebeplerden ötürü gerçekte öyle değillerdir. yani çözünürlük her şey değildir.
    bir diğer husus ise, artan çözünürlüğün bu tip küçük format kameralarda aslında pek çok sorunu da beraberinde getirdiği gerçeği ile "o" çözünürlüğü kaldıracak lens teknolojisinin olmadığıdır. yoksa gövdeler, her türlü lensi kaldırabilirken, lensler her türlü gövdeyi yani "çözünürlüğü" kaldıramaz."

    konuya dönersek tekrar*;
    3300 dolar fiyat etiketiyle satışa sunulan mid-size gövde nikon d850 bir keç eksiği dışında hakikaten güzel olmuş. d800 ve d810'dan geçiş yapmayı düşünen kullanıcıların üzerinde durmalarını tavsiye ederim. çünkü gerçekten ciddi güncelleme ve iyileştirmeler yapılmış. zaman içerisinde kendisine nasıl bir yer edineceğini ise son kullanıcılar belirleyecektir.
    o nedenle şuna göre nasıl, buna göre nasıl? gibi bir yorum yapmanın nikon ailesine yeni katılan ve ilgili "üçleme"yi tamamlamış bu yeni üye ile ilgili şu an konuşmanın erken olduğunu düşünüyor;

    alacak arkadaşlara hayırlı olsun diyorum.
7 entry daha
hesabın var mı? giriş yap