97 entry daha
  • açılın, ben dilbilimciyim.

    kuşadası bir ad tamlamasıdır ve buna gelen - lı eki tamlama eki olan -sı'yı siler.

    aynı durum bilgisayar masası'na iyelik eki getirince de olur mesela. bilgisayar masasımız değil bilgisayar masamız deriz.

    günaydın.

    edit: yeşilimi yakıp "kuşadası özel isim" diye uyaranlara "vallaha mı?" demek istiyorum. dilbilimci olmak hobim değil, mesleğim arkadaşlar. bi sakin olun önce.

    şimdi, özel ad olunca dilbilgisi kuralı işlemiyor mu? özel ad olan neden tamlama olamaz gibi bir inanç var, üzüldüm bak şimdi. öyle bir kural yok abiler, ablalar. eminönü özel ad mesela, aynı zamanda bir ad tamlaması. hem de tamlama olduğunu inkar etmeyen bir ad tamlaması. bu nedenle "eminönü'ye gidiyorum" demiyoruz, "eminönü'ne" diyoruz. anlatabildim mi?

    gelelim konunun asıl kaynağı olan ilginç duruma. bazı ad tamlamaları zamanla tamlama oldukları gerçeğini inkar etmişler, özlerini unutmuşlar. ayakkabı sözcüğü mesela. ayakkabıyı, ayakkabıya, ayakkabıdan diyoruz. onunla aynı türdeki türden buzdolabı ise özünü korumuş, tamlama olduğunu asla unutmamış (helal). onun hakkında buzdolabını, buzdolabına, buzdolabından vb. diyoruz. buzdolabıya demiyoruz. bu gerçekten yola çıkarsak, sonunda kocaman bir -sı yazan bir sözcük grubunun tamlama olduğunu inkar etmesi pek mümkün olmuyor. bu yüzden onu en başta belirttiğim kuralla kuşadalı diye okuyoruz. (kuşadası'ya demiyorsak, kuşadası'na diyorsak tamlama olduğunu kabul ediyoruz demektir.) zeytinburnu gibi belirtisiz ad tamlaması olan sözcüklerde durum karışık. kimisini tamlama sayıyoruz, kimisini saymıyoruz.

    dilbilim işte böyle eğlenceli bir alandır*.
218 entry daha
hesabın var mı? giriş yap