• bildiğiniz üzere ekranlarda wilma elles'in oynadığı şu kamu spotu dönüp duruyor.

    ilkyardım eğitimi ve sertifikası alan herkes gibi ben de buradaki inanılmaz hatalar silsilesine dikkatinizi çekip mümkünse sizlerden bu entry'mi farklı mecralarda paylaşmanızı rica edeceğim.

    hatırlarsanız "hadi baba" temalı, tabiri caizse insanları ölüme zorlayan kamu spotu şikayet üzerine yayından kaldırılmıştı. ancak kararın ardından ne oldu dersiniz? yapımcı kuruluş 2 hafta daha yayınlanması için anlaştıkları gerekçesiyle itiraz etti ve detaylarını daha fazla bilmediğim sebeplerden ötürü yayın yasağı kaldırılarak 2 hafta daha yayınlandı. bizde işler böyle yürüyormuş demek. 2 hafta boyunca daha o rezalet kamu spotu yayınlanmaya devam etti. kim bilir kaç çocuk spazm veya kriz geçiren babasına gülerek "hadi baba" dedi ve belki de ölmesine sebep oldu?

    gelelim konumuz olan kalp masajı temalı spota:

    arkadaşlar, ilkyardım böyle birşey değildir. bu sadece sertifikası olan insanların yapabileceği bir şeydir. evet spotta bu altyazı ile yazıyor ama zaten sertifikası olan kişiler bunu biliyorlar? spot resmen sertifikası olmayan kişilerin izlemesi için yapılmış ve tamamen yanlış / eksik.

    ben buradan oturup doğrusu nedir diye anlatmayacağım, zira doğrusunu buradan öğrenseniz bile ilkyardım eğitimini ve sertifikasını almadan uygulamanız yasalar karşısında suçtur! yani diyelim ki birine müdahale ettiniz ve kişi öldü. hakkınızda direkt dava açılır.

    sertifikası olmayanlar için en iyi ilk yardım insanların hastaya dokunmasını engellemektir!

    olay yeri kalabalık ise sadece 1 kişi 112'yi arar. ilkyardımcı varsa zaten bilinç kontrolünden sonra kendisinin seçeceği 1 kişiye bu görevi verir. aynı olay yerindeki 1 hasta için birden fazla kişi arama yapmaz.

    ilkyardımcının en zor işi; olay yeri kalabalıksa, fikri olup sertifikası olmayan herkesin bağıra çağıra hastaya müdahale etmesini engellemeye çalışmaktır. lütfen böyle bir olay yeri görürseniz bu insanları uzak tutun. bunun en kolay yolu onlara görev vermektir. mesela "buranın güvenliğini en iyi sen korursun, lütfen şuraya başkalarının girmesini engeller misin" veya "112'yi arar mısın" veya "eczaneden üçgen bez alır mısın" vb. gibi.

    ilkyardım eğitimi alın! sadece 16 saatlik bir eğitim ve bu eğitim sonunda kalp masajı, yanıklara müdahale, zehirlenme, boğulma vakalarına müdahale, kırık-çıkık-burkulma vb tüm gündelik yaşamdan olaylara müdahale edebilir duruma geleceksiniz. eğitimden sonra bu yazılar çok çok daha anlamlı olacak sizin için.
2 entry daha
hesabın var mı? giriş yap