645 entry daha
  • isa'nın havarilerinden biri olan saint paul hakkında kısa bir bilgi verecek olursam ;

    yahudi kökenli bir aileden gelen paulus yada yahudi adı olan saul m.s. 3 yılında tarsus'da doğmuştur. baba mesleği olan çadır bezi dokumacılığı yapmıştır. 13 yaşına doğru hahamlıkla ilgili öğrenim görmesi için kudüs'e gönderildi. doğduğu kent olan tarsus'a döndüğünde çifte vatandaşlık hakkını elde etti yani hem tarsus hem de roma vatandaşı oldu. m.s.34'e doğru yeniden kudüs'e gitti. hıristiyanlık dinini yaymaya ve öğrenim görmeye devam etti. bu arada antakya'da hıristiyanlık öncülerinden barnabas ile hıristiyanlık konusunda çalışmalar yapan saul adını roma adı olan paulus ile değiştirdi. m.s.36 yılında isa ile karşılaştı. bu karşılaşma sonrasında isa'nın yolunda ilerleyeceğini açıkladı. hıristiyan inancının temel öğelerini öğrendi. tarsus'a döndüğünde hıristiyanlık çalışmalarına devam etti. ve bir hıristiyan topluluğu kurdu 43 yılında barnabas'la yeniden karşılaşan paulus hıristiyanlığa inananları ziyaret için tekrar kudüs'e gitti. barnabas ile ayrılan paulus ikinci dinsel görevine silas ve timetheos adlı din adamları ile devam etti. suriye, kilikya, anadolu, efes, kayseri, filibe, selanik, pire'ye gitti. bazı söylentilere göre m.s.62 yılında serbest bırakıldığı, bazı söylentilere göre ise de m.s. 66'da idam edildiği söylenmektedir.

    kaynak: mersin il kültür ve turizm müdürlüğü arşivi

    hıristiyan dinine yaptığı hizmetlerinden dolayı da “tarsuslu paul” olarak kutsamıştır. hatta petrus’la birlikte kurduğu kiliseler ve incil’i yaymak için gösterdiği cesaret ve kararlılık sayesinde isa’nın yanında olan 12 havariden bir olmamasına rağmen “tarsuslu havari” olarak anılmıştır. yeni ahit’teki on dört mektuptan oluşan, pavlus’un mektupları olarak da bilinen bölümler onun tarafından kaleme alınmıştır.
    mevcut incilde yer alan 27 ana başlığın 12 tanesi direkt st. paul’ün mektuplarından oluşmaktadır. baba oğul kutsal ruh ve son akşam yemeği st. paul’ün oluşturduğu bir görüştür. bunlar bazı kesim tarafından reddedilmektedir.

    yapılan kazıyla ilgili olarak bulunan st.paul evi yada inciliyle ilgili oldugu yüksek tahminlerdedir.
3876 entry daha
hesabın var mı? giriş yap