125 entry daha
  • bir görsel iletişim uzmanı olarak başarılı bulduğum logo.

    gelin şöyle ufak bir analizini yapalım.

    renk- gök mavi. tarih boyunca kurulmuş bir çok türk devletinin (göktürkler, hazarlar, büyük selçuklu vb.) sancağı gök mavidir. günümüzde ise türki cumhuriyetlerinin çoğunun bayrağında mutlaka bu renk bulunur. bağımsızlığını elde edememiş olan doğu türkistan, ırak türkmenleri, kırım tatarları gibi kandaşlarımız da var oldukları günden bu yana gök bayrak kullanırlar. atatürk'ün de gök bayrak sevdası bilinen bir gerçektir.

    peki neden gök mavisi? çünkü gök mavisi eski türkler için gök tanrıyı, ata kültünü, özgürlüğü ve sonsuzluğu sembolize etmektedir. kazakistan gibi yeni kurulan türk cumhuriyetler de benzer sebeplerden ötürü aynı rengi seçmiştir. çünkü türk soyu göçebedir. türk, doğduğu otağda gözünü açar açmaz gördüğü ilk şey gökyüzüdür.

    güneş sembolü - güneş bir çok kültürde olduğu gibi türkler için de büyük önem arz etmektedir. atfedilen bir çok anlamı var fakat oraya girersek çıkamayız. o yüzden kısaca özetlemek gerekirse türkler ve güneş kültünün fiziksel olarak türk yurdu olarak bilinen orta asya'da düzinelerce kanıtı vardır. en eskisi ve en meşhuru 8000 yıllık olduğu tespit edilen kaya resmindeki güneş tanrısı figürüdür. bu kaya resminde kün(güneş) ve eki(eyki-ay, tamamlayıcısı) gökten yere, buğ'u takdis için inmişlerdir. resmin sağ alt tarafında (saçlı iki insan figürü halinde) bulunmaktadırlar. buğ'a (bey) bu'luk (han) ünvanı vereceklerdir. böyle bir ünvana sahip olan kişi, halkına bir kul gibi hizmet etmek zorundadır. eğer parti logosunda güneş seçiminin sebebi bu mit ise bence bu milliyetçi bir parti için harika bir seçim olmuş. resmin tamamlanmış hali şöyledir.

    hun mitlerinde "günün(güneşin) gücünden ateş, ateşten ise hun doğmuştur" gibi bir çok vecize vardır. ön türklerin bazılarında devlet yönetiminde olan kişilerin kılıçlarına veya çeşitli alet edevatlarına güneş sembolü kazıdığı da bilinmektedir. bunun dışında güneşin de bir yıldız olması ve mavi bayrak üzerine kondurulması yine türkçülüğe vurgudur. tabi logo ve parti adı açıklandıktan sonra bunları böyle uzun uzadıya türkçülük ve sembolizm üzerinden anlatacaklarını sanmıyorum. muhtemelen bir çok yazarın belirttiği üzere asıl ışık kaynağı güneştir, o çıktığında ampülün yapay ışığı hükümsüz kalır gibi bir mesaj verecekler.

    en çok kıl olduğum hususta bu zaten. tarihinde ve kültüründe o kadar güzel eserler, semboller, adetler hatta efsunlar varken sırf birleri tarafından resmi din olarak islam seçildiği için hepsinden uzaklaşmak zorunda kalıyorsun. çünkü bunlar dinine göre hep şirk oluyor. ankara'dan hitit güneşini pagandır diyerek kaldıran zihniyet en büyük örneğidir. tanrıça umay ve gök tanrı için madeni para bastıran, kağıt banknotunun üzerine gururla kültegin ve türk avına dair en eski kaya resminden kesitler basan kazakistan'ı gördükçe türklükten ne kadar uzak olduğumuz geliyor aklıma.

    partiye katılacağı belirtilen isimlerin öyle aman aman dindar olmamalarına rağmen uzun zamandır hayırlı cumalar tadında mesajlar paylaşmalarından anlayabileceğiniz üzere kimse açık açık bu sembollerin eski inanışlarımızla bağlı olduğunu açıkça belirtmeyecek. ben bu durumu biraz battlestar galactica'da amiral adama ve başkan laura roslin arasındaki fikir ayrılığında başkanın kobol tanrıları (din) ve mitolojik hikayeleri ustaca birleştirerek halkı yanına çekmesine benzetiyorum. meral akşener de inceden madam presidente benziyor zaten. ahsdhjasdhj. neyse, şahsen logoyu bu haliyle sevdim. sadece çağa ayak uydurarak aşırı sade ve ikonik bir güneş kullanılmasını beğenmedim. daha göze çarpan güneşin gücünü gösteren bir figür olabilirdi. büyük ihtimalle bu tarz çalışmalar yapılmış fakat aşırı detay sembolü absürtleştirerek astrolojik figürlere vs. benzettiği için kabul görmemiş olabilir.
25 entry daha
hesabın var mı? giriş yap